Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Enorme vervuiling Nigeria door lekken Shell'

24-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
shell-onder-vuur
Oude olielekkages bij Shell in Nigeria zorgen ruim acht jaar later nog steeds voor extreme vervuiling in het Afrikaanse land. Dat schrijft de Wall Street Journal donderdag op basis van een vertrouwelijk onderzoek in opdracht van Shell en lokale partners die betrokken zijn bij het herstel.
Shell heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor twee lekken in 2008 in een oliepijpleiding in de Nigeriaanse vissersgemeenschap Bodo. Daarbij is een enorme hoeveelheid ruwe olie weggelekt. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf trof in 2015 een schikking van 55 miljoen pond met de lokale bevolking.
Uit een onderzoek dat dat jaar werd uitgevoerd zou naar voren zijn gekomen dat jaren na het lek nog steeds sprake was van ,,extreem hoge mate" van vervuiling, zo zou blijken uit een brief over het onderzoek die door de Wall Street Journal is ingezien. Shell zou getracht hebben het onderzoek onder de pet te houden en weigeren lokale gezondheidstesten uit te laten voeren. 

The Wall Street Journal citeerde donderdag uit de brief die de opsteller van het rapport, de Duitse geoloog Kay Holtzmann, eind januari stuurde. ‘De bodem in de mangroves is nog altijd doordrenkt met koolwaterstoffen. Wie door de kreken loopt komt onvermijdelijk in aanraking met giftige stoffen.’ 

Holtzmann, die inmiddels vertrokken is als projectdirecteur, claimt dat de Shell-dochter hem verboden heeft zijn bevindingen te publiceren in een wetenschappelijke studie. Ook roept hij op tot een onderzoek naar de gezondheid van de bevolking.

Sinds de oliemaatschappijen in Nigeria hun jacht op olie begonnen, is er naar schatting 1,5 miljoen ton olie over de landbouwgronden en in de moerassen gestroomd. Die vervuiling gaat onverminderd door. De leidende Nederlands/Britse oliegigant maakt miljarden winst, maar wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren. ZEMBLA trok naar de Niger Delta en zag de praktijken van Shell. Kijk - Vuile olie van ShellBron: http://news.morningstar.com/all/dow-jones/us-markets/201703239561/shell-oil-spills-led-to-astonishingly-high-pollution-in-nigeria.aspx 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.