Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Energiebedrijven moeten terugbetalen

21-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
handel-in-wind
gepubliceerd op: 28.11.2008
Energiebedrijven zoals Nuon, Essent en Eneco moeten miljoenen euro's belastingvoordeel terugbetalen die ze onterecht hebben gekregen voor groene stroom. Dat meldt NRC Handelsblad. Vier jaar geleden toonde ZEMBLA in 'Handel in wind' al aan dat onterecht subsidie werd gegeven voor groene stroom.

ZEMBLA liet zien dat Nuon subsidie kreeg voor groene stroom uit waterkrachtcentrales, terwijl deze stroom voor het gewone basstarief van grijze stroom in het buitenland was ingekocht. Hierop hebben de Rekenkamer en de Belastingdienst een onderzoek ingesteld. Dat onderzoek blijkt nu consequenties te hebben voor de energiebedrijven.
Naheffing
NRC meldt dat de energiebedrijven tussen 1999 en 2004 samen 280 miljoen euro te weinig ecotaks hebben afgedragen. Daar krijgen ze nu een naheffing voor, samen met boetes en heffingrente. In totaal zou het om een bedrag van 400 miljoen euro gaan.

Eenvijfde van het belastingvoordeel dat de bedrijven in die tijd claimden blijkt onterecht, omdat ze geen groene stroom hadden geleverd. De belastingdienst kwam erachter dat de energiebedrijven meer stroom als groen hadden verkocht dan ze op grond van groencertificaten als aantoonbaar duurzaam geproduceerde stroom konden aantonen. Ook hadden de bedrijven minder groene-stroomklanten dan ze beweerden.

Groene stroom is duurder dan 'gewone' grijze stroom, dat afkomstig is uit kolen-, gas- of kerncentrales. Het kostte de klant niets extra. Dat kon alleen omdat de overheid honderden miljoenen aan subsidies aan de energiebedrijven gaf.

Meer over:

handel-in-wind
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.