Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eis: tot tien jaar cel voor Zes van Breda

07-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
nieuw-onderzoek-naar-moord-breda
De eerder opgelegde straf voor de Zes van Breda moet in stand blijven. Daarom moeten de drie mannen opnieuw tot tien jaar cel worden veroordeeld en de drie vrouwelijke verdachten tot twee jaar, voor het doden van de 56-jarige Tim Mui Cheug (oma Mok). Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag voor het gerechtshof in Den Haag.
Meer dan twintig jaar na de dodelijke overval op 'oma Mok' zijn er zelfs belastende verklaringen bijgekomen, concludeert de aanklager. Zelf zeggen de drie mannen en drie vrouwen dat ze niets met de dood van de vrouw te maken hebben.
De roofmoord gebeurde in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.
Drie mannen, Abdeslam T., Anil B. en Achmed L. werden in 1995 in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel voor het misdrijf en de drie vrouwen tot twee jaar cel voor medeplichtigheid. De vrouwen hadden bekennende verklaringen afgelegd, die cruciaal waren. De drie mannen hebben altijd ontkend.
De vrouwen zeggen dat ze destijds hebben bekend onder druk van hun verhoorders, of in de hoop dat ze dan naar huis zouden mogen. Een van de veroordeelde mannen heeft de zaak nooit laten rusten.
In 2012 gaf de Hoge Raad het hof in Den Haag opdracht de zaak opnieuw te behandelen, omdat was gebleken dat ontlastend bewijs niet in het dossier was opgenomen. Aanklager Winfried Korver erkent maandag dat het aanvankelijke politieonderzoek niet goed is geweest. ,,Bij dat politiewerk kunnen vraagtekens worden gezet'', gaf hij toe. Uit het nieuwe onderzoek is echter extra onderbouwing gekomen waaruit volgens hem blijkt dat de zes wel degelijk schuldig zijn.
In ZEMBLA 'De zes van Breda' een reconstructie over deze bizarre zaak. Voor het eerst spreken de belangrijkste betrokkenen, onder wie vier van de zes van Breda. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.