Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eis tegen behandelaar overleden baby

15-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
286 keer bekeken
  •  
levensgevaarlijke-genezers
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijk gevangenisstraf geëist tegen een 64-jarige man. De man wordt ervan verdacht dat hij niet adequaat heeft opgetreden bij de behandeling van een 3 maanden oude baby. De verdachte was fysiotherapeut en craniosacraaltherapeut.
 

Geen bestaande aandoening

Op 3 oktober 2007 behandelt de man een drie maanden oude baby. De baby overlijdt een dag later. Diverse deskundigen rapporteren dat de baby is overleden ten gevolge van zuurstofgebrek, wat is ontstaan tijdens de behandeling. Er is geen reden aan te nemen dat de baby een bestaande aandoening had die een rol gespeeld heeft bij het overlijden.
 

Nalatigheid

Volgens het OM geeft de baby tijdens de behandeling klinische noodsignalen af. Verdachte is ondanks deze signalen doorgegaan met de behandeling. Als na afloop van de behandeling blijkt dat de baby niet meer ademt laat verdachte na handelend op te treden. Een dag later overlijdt de baby in het ziekenhuis.
 

Verwijzing

In ZEMBLA komen de ouders van baby Marloe aan het woord, die hun drie maanden oude dochter verloren door de behandeling van de craniosacraal therapeut. Marloe was een zogenaamde ‘onrustige baby’. Het consultatiebureau attendeerde de ouders op de mogelijkheid van een alternatieve genezer.
 

Waarschuwingen

Al voor de dood van Marloe is er in medische tijdschriften gewaarschuwd voor de behandeling. En na haar dood gebeurde dat opnieuw. Toch past de praktijk waaraan de therapeut verbonden was, de omstreden holding-methode nog steeds toe op baby’s. Ouders krijgen voorgehouden dat het ‘volstrekt ongevaarlijk’ is.

De uitspraak is op 23 december 2011.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.