Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EFSA gaat Bisphenol A herbeoordelen

26-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
motie-hormoonverstorende-stoffen-aangenomen
Een nieuw rapport over de chemische verbinding Bisphenol A (BPA) heeft de EFSA,  de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, gedwongen om de effecten op de menselijke gezondheid opnieuw te beoordelen. Het agentschap zal samen met een werkgroep van internationale experts kijken naar nieuwe wetenschappelijke gegevens.
Uit het rapport van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat volgens twee studies Bisphenol A een toxisch effect heeft op het immuunsysteem en adviseert consumenten blootstelling aan de stof te verminderen.
Afgelopen jaar publiceerde de EFSA een herbeoordeling van Bisphenol A en concludeerde daarin dat de stof  ‘geen gevaar vormt voor consumenten van alle leeftijdsgroepen op het huidige blootstellingsniveau’.
Het Nederlands Instituut suggereert dat een aantal EU-richtlijnen en verordeningen - of zelfs delen van REACH - wellicht moeten worden herzien om de Bisphenol A blootstelling van bepaalde risicogroepen, te verminderen.
BPA kan schadelijke effecten hebben op ons hormoonsysteem. Deze chemische stof zit in diverse producten waar we dagelijks aan zijn blootgesteld. ZEMBLA besteedde in  2013  en  2015  aandacht aan de gezondheidsrisico’s van hormoonverstorende stoffen zoals BPA. Experts waarschuwden toen al voor de te hoge blootstellingsnormen van BPA en riepen de Nederlandse overheid op zwangere vrouwen en kinderen beter tegen de gezondheidsrisico’s van deze stoffen te beschermen.

Lees ook:  Advies over bisphenol A door BuRO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.