Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eerste Nederlandse claim Rabo

21-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eerste-nederlandse-claim-rabo


Een Nederlandse vastgoedonderneming daagt Rabobank voor de rechter in verband met de manipulatie van de Euriborrente. Het bedrijf kocht rentederivaten van de bank, wil ervan af en eist terugbetaling van teveel betaalde rente.
Dat bevestigde de Amsterdamse advocaat Carel Abeln vrijdag na berichtgeving over de zaak door zakenwebsite Follow the Money. De raadsman behartigt de belangen van het bedrijf, waarvan hij de naam nog niet wil prijsgeven.
Rentederivaten zijn financiële producten waarmee personen en organisaties zich kunnen indekken tegen onverwachte stijgingen of dalingen van de rente op bijvoorbeeld leningen. De rentederivaten waar het hier om gaat, zijn gekoppeld aan de Euribortarieven. Het vastgoedbedrijf zegt te zijn benadeeld door de manipulatie met de Libor- en Euribortarieven, waarbij destijds onder anderen medewerkers van Rabobank betrokken waren.
,,Wie een auto koopt waarbij gerommeld is met de kilometerteller, kan de verkoop ook terugdraaien en zijn geld terugkrijgen', zegt Abeln in een toelichting. Volgens zijn berekeningen moet Rabobank 750.000 euro terugbetalen aan zijn klant als de bank de zaak verliest. De advocaat verwacht dat Rabobank meerdere van dit soort zaken tegemoet kan zien.
Rabobank bevestigde vrijdag dat de dagvaarding is binnengekomen, maar wil verder niet inhoudelijk reageren.
Vorig jaar werd bekend dat medewerkers van een aantal banken dat betrokken is bij de vaststelling van de Libor- en Euribortarieven, zich schuldig hadden gemaakt aan manipulatie. Rabobank, Barclays, RBS en UBS troffen inmiddels een schikking met Amerikaanse en Europese toezichthouders. Rabobank betaalde bijna 775 miljoen euro.
Daarmee is de kous niet af. Tegen verscheidene banken, waaronder Rabobank, lopen met name in de Verenigde Staten nog rechtszaken in verband met de fraude.

(bron ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.