Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eerste Kamer stemt in met afschaffen vrije artsenkeuze

15-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
antwoorden-op-kamervragen-nav-fijn-dat-we-verzekerd-zijn
Na maandenlang debat binnen en buiten het parlement, lijkt het niet meer mis te kunnen gaan voor minister Schippers: de Eerste Kamer zegt waarschijnlijk deze week ja tegen haar plan om de artsenkeuze voor patiënten te beperken.

Voor 2016 zullen de zorgverzekeraars drie soorten polissen gaan aanbieden. Bij de restitutiepolis kan de patiënt zelf zijn arts kiezen, bij de goedkopere naturapolis maakt de verzekeraar een ruime selectie van de te kiezen artsen. De derde optie wordt de budgetpolis: daarin selecteert de verzekeraar een veel kleinere groep artsen waaruit de patiënt kan kiezen. Schippers verwacht dat die derde optie de goedkoopste wordt, maar heeft in veel gevallen wel een beperking bij het aantal gecontracteerde ziekenhuizen en mate van vergoeding wanneer er geen contract is met de zorgverzekeraar.

De vrees is dat de macht van zorgverzekeraars te groot wordt. Vier verzekeraars - Achmea, VGZ, CZ, Menzis - verzekeren al 90 procent van de Nederlanders. Kleinschalige specialistische zorg zou het gevaar lopen niet meer te worden gecontracteerd.

Vorige week boden verschillende kleine zorgorganisaties een manifest aan de Kamer tegen de wijziging van artikel 13. Het manifest werd mede ondertekend door zeventien hoogleraren en ruim 160.000 burgers. Achter het initiatief stonden onder meer de Consumentenbond, dienstverlener in de zorg VVAA, vakbond Abvakabo/FNV, het Reumafonds en Buurtzorg, maar ook zorgverzekeraars DSW en Anno12 ondertekenden het.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.