Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eerbetoon aan mevrouw Piël (100): ze ontvangt Gouden Roeispaan

01-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
mevrouw Piël en Marijnissen
Mevrouw Piël (100 jaar) heeft vrijdag de Gouden Roeispaan ontvangen, uitgereikt door Lilian Marijnissen, de partijleider van de SP. Het is een door de partij ingesteld eerbetoon aan mensen die tegen de stroom inroeien. De 100-jarige mevrouw is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten’.
Mevrouw Piël vecht voor betere ouderenzorg, waarin ouderen serieus worden genomen en waarin zij zelf een stem hebben in wat er met ze gebeurt. Lilian Marijnissen bezocht haar in haar tijdelijke woning in verzorgingshuis Tuindorp-Oost.
Opkomen voor alle ouderen
Marijnissen geeft mevrouw Piël de onderscheiding, omdat “mevrouw Piël opstaat, ondanks haar gezondheid en hoge leeftijd, en de omstandigheden in de flat. Omdat zij wél van zich laat horen. En opkomt voor alle ouderen in Nederland”.
Mevrouw Piēl was blij met de aandacht, en hoopt “dat de ouderen die na mij komen, niet hetzelfde mee moeten maken als ik”. Ook vraagt ze iedereen het manifest te tekenen, dat oproept tot betere ouderenzorg. 

Mevrouw Piël ontvangt de Gouden Roeispaan:
Maandenlang verzet
Jongeren en ouderen woonden twee jaar lang samen, totdat zorgorganisatie Careyn ze vorig jaar, eerder dan gepland, uit elkaar haalde. De Careyn-besluiten leidden tot maandenlang durend verzet van bewoners, hun familieleden en de jongeren. Maar Careyn zette haar plannen door.
Mevrouw Piël vertelde dat de zorgmedewerkers van Tuindorp-Oost niet met haar mogen praten over de uitzending van ZEMBLA, waarin zij kritiek uit op de gedwongen verhuizing van de ouderen en de manier waarop zorginstelling Careyn met ouderen omgaat.
Eerdere winnaars
De gouden roeispaan is eerder uitgereikt aan onderzoekers Bernards en Schellens van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, die meehielpen de prijs van een kankermedicijn lager te houden dan wanneer de samenwerking met de farmaceutische industrie was gezocht. Ook fotojournalist Ruud Rogier kreeg eerder dit SP-eerbetoon, omdat hij strijdt voor hogere tarieven in de fotografie.
Lilian Marijnissen was, voordat zij voor de SP in de Tweede Kamer kwam, vakbondsbestuurder bij de FNV en verantwoordelijk voor campagnes in de verpleeghuiszorg. Marijnissen is te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘ Wie verschoont moeder deel 2 ’, over verpleeghuizen. Familieleden en medewerkers uit de zorg vertellen in deze aflevering over schrijnende situaties in verpleeghuizen.
Geef ouderen hun stem terug
De groep jongeren die met mevrouw Piël  op Tuindorp Oost hebben gewoond, strijden voor betere ouderenzorg. Zij hebben een manifest gemaakt en halen handtekeningen op voor betere ouderenzorg, ‘Geef ouderen hun stem terug’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.