Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Een zwarte president

  •  
06-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama wordt gezien als een politieke sensatie. Hij lijkt meer op een popster dan op een grijze politicus. Obama wil niet als een zwarte president overkomen. Zijn boodschap luidt: huidskleur is onbelangrijk. Maar denken de Amerikanen daar ook zo over? Deze ZEMBLA-aflevering gaat over de vraag of Amerika wel klaar is voor een zwarte president.

ZEMBLA blikt in de eerste aflevering van het nieuwe jaar alvast vooruit op de Amerikaanse presidentsverkiezingen die op 4 november 2008 gehouden worden. Voor de race om het presidentschap echt kan beginnen, moeten eerst nog de presidentskandidaten gekozen worden. Bij de democraten gaat het tussen Hillary Clinton, John Edwards en Barack Obama.

Voorverkiezingen
Op 8 januari vinden de voorverkiezingen plaats in New Hampshire. De uitslag van deze primary geldt als belangrijke graadmeter voor de rest van de verkiezingen.

Obama doet geen gooi naar het presidentschap als zwarte kandidaat maar als kandidaat die toevallig zwart is. De vraag is echter of Barack Obama in staat is om een brug te slaan tussen blank en zwart en dus ook tussen rijk en arm.

Eerdere zwarte aspirant presidenten als Jesse Jackson profileerden zich wel nadrukkelijk als zwarte kandidaat en benadrukten de noden van de minderheden. Maar Jackson won niet.

Discriminatie
Obama staat voor een enorme uitdaging. Volgens politicoloog Drew Westen doet de huidskleur van een presidentskandidaat er wel degelijk toe. Drew: "Amerika is een verdeeld land op grond van ras. Zelfs wie niet bewust discrimineert en niet oordeelt op grond van huidskleur, wordt er toch door beïnvloed."

Desondanks is de blanke middenklasse gecharmeerd van Obama's charisma. Volgens blanken is hij het ideaalbeeld van hoe een zwarte zou moeten zijn: slim, knap en welbespraakt. Zwarte leiders verwijten hem dat hij te blank is.

Politiek spelletje
Al Sharpton, één van de leiders van de burgerrechtenbeweging, meent dat Obama een politiek spelletje speelt met zijn stellingname over discriminatie.

Sharpton: "Als hij het politieke midden zoekt, want dat levert meer diverse kiezers op, dan is dat zijn goed recht. Maar dan moet je niet verwachten dat de leiders van de burgerrechtenbeweging en alle zwarten achter je staan. Het is het één of het ander."

Oorspronkelijke titel: Is America ready for a black president? (BBC Panorama).
Nederlandse bewerking: Jos van Dongen en André Tak.
 
Deze uitzending is niet via de site van ZEMBLA terug te zien. Wel is de oorspronkelijke documentaire  'Is America ready for a black president?' (BBC Panorama) te zien via deze link.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.