Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Een op de tien bollentelers in de fout met landbouwgif

13-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
563 keer bekeken
  •  
Bloembollen anp
Een op de tien bloembollentelers houdt zich niet aan de regels op het gebied van onkruidbestrijding. Dat is wel een flinke verbetering vergeleken met vier jaar geleden, toen bijna de helft (45 procent) in overtreding was. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
De NVWA deed inspecties bij 295 telers van bloembollen. Daaruit blijkt onder meer dat het kankerverwekkende landbouwgif formaldehyde, dat al sinds 2013 verboden is, nog steeds wordt toegepast. In totaal maakte de NVWA 31 boeterapporten op. Ook kregen bedrijven waarschuwingen voor het ongeoorloofde gebruik van chloor voor de ontsmetting van bollen. Dat gold ook voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de buurt van beschermde grondwatergebieden.
Nederland telt ruim 1600 bloembollenbedrijven. Zij teelden vorig jaar ruim 27.000 hectare bloembollen, waaronder tulpen, lelies, dahlia's en hyacinten.
Gebruik bestrijdingsmiddelen moet radicaal anders
Minister Schouten van Landbouw zei eerder in een interview met ZEMBLA al dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen radicaal anders moet. Ze wil dat er in 2030 bijna geen chemische middelen meer worden gebruikt. Maar de meeste partijen willen dat er in de tussentijd al concrete maatregelen worden genomen.
Bollenboer die geen landbouwgif gebruikt
John Huiberts werkt al zijn hele leven als bollenteler in het Noord-Hollandse Sint Maartensvlotbrug. Decennialang maakte hij gebruik van landbouwgif om zijn gewassen te beschermen, maar de bollenteler merkte dat zijn velden steeds meer uitgeput raakten door de gewasbeschermingsmiddelen. John gooide het roer om; sinds vijf jaar werkt hij volledig biologisch. Kijk zijn verhaal:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.