Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Echtpaar wint zaak van Bakker Bart en opent 'nieuwe zaak'

04-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
woede-in-de-winkelstraat
Echtpaar wint zaak van Bakker Bart en opent 'nieuwe zaak'. Tamim en Helai Azemy stapten enige tijd geleden naar de rechter omdat ze af wilden van keten Bakker Bart, waarvoor ze gewerkt hadden.
Het moederbedrijf van Bakker Bart had de franchiseovereenkomst per 1 april opgezegd. Bart's Retail BV, hield vast aan het getekende non-concurrentiebeding wat betekent dat de familie Azemy 1 jaar lang geen bakkerij mocht uitbaten op de plek of in de nabije omgeving van de winkel. Ook niet onder een andere naam. De rechter schoof dat argument onlangs aan de kant en de afgelopen weken werd met veel hulp, onder meer van klanten, de winkel verbouwd.
Een van de problemen waar de Bakker Bart bakkers tegen aanlopen, is het kunstmatige huurconditiestelsel van de winkelketen. ' Door het huurconditiestelsel van het moederbedrijf Bart's Retail gaan de franchisers kapot ', zeggen de ondernemers. De franchisenemers huren hun winkel van Bart's Retail. De huurprijs zou zijn vastgesteld in 2008, een topjaar voor Bakkerij Bart. Sindsdien is de omzet van veel bakkerswinkels in de keten echter flink gedaald.
De zelfstandig ondernemers, die als franchisenemer de zaak runnen, vinden dat ze erin geluisd zijn en misbruikt worden door de machtige, vaak onaantastbare hoofdkantoren. De rooskleurige omzetcijfers die hen zijn voorgespiegeld kloppen niet en ze worden opgescheept met onverkoopbare spullen. Regelmatig gaan er ondernemers failliet. Dat is in niemands voordeel zou je denken. Welke belangen spelen hier? Bekijk ZEMBLA ' Woede in de winkelstraat '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.