Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ebola kan weer toeslaan, maar we zijn er amper tegen bewapend

23-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ebola-kan-weer-toeslaan-maar-we-zijn-er-amper-tegen-bewapend
De ebola epidemie kan deze zomer in West-Afrika weer oplaaien, want de gezondheid organisaties  zijn er amper beter tegen gewapend dan een jaar geleden. Vertelt de directrice van het internationale Artsen Zonder grenzen.

' Als ebola ons in de zomermaanden net zo hard raakt als het in augustus en september vorig jaar deed, dan is de realiteit dat we het amper beter kunnen bestrijden dan toen ', zei Joanne Liu, de directrice van Artsen Zonder Grenzen in de wandelgangen van een vergadering over ebola in Dakar.

Leiders van de zeven geïndustrialiseerde landen (G7) beloofden de epidemie, die aan meer dan 11.100 mensen in West-Afrika het leven kostte, uit te roeien maar boden geen concrete actie.
Ondanks het feit dat het virus zich veel langzamer verspreid dan vorig jaar en landen als Liberia ebolavrij zijn verklaard, is het aantal gevallen in Guinee en Sierra Leone de afgelopen twee weken sterk gestegen.

Joanne Liu is diep teleurgesteld de World Health Organisation (WHO) en in de leiders van de G7 vanwege de aanbevelingen. Er wordt volgens haar namelijk weinig concrete actie ondernomen. De WHO had veel eerder een internationale volksgezondheidscrisis moeten uitroepen, en niet pas in augustus 2014, zo'n acht maanden na het de bekendmaking van het eerste geval van ebola.

Sierra Leone meldde vorige week het hoogste aantal gevallen van ebola in drie maanden, waarop de overheid een avondklok in de getroffen gebieden invoerde.
' De ergste epidemie is dan wel over, maar we zijn onterecht optimistisch aangezien we nog steeds geen nieuwe epidemie kunnen voorkomen ', aldus een bezorgde Liu.
(Reuters)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.