Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dwangsom van half miljoen voor North Refinery in Delfzijl

08-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
leidinggevenden-north-refinery-gearresteerd
North Refinery in Delfzijl heeft een dwangsom van een half miljoen euro opgelegd gekregen. De provincie Groningen constateerde bij een controle dat het bedrijf bepaalde vloeistoffen in een tank had opgeslagen, die daar niet voor is bedoeld. Hierdoor ontstond het gevaar dat er gevaarlijke stoffen vrij konden komen.

Het bedrijf heeft, nadat het de dwangsom kreeg opgelegd, de vloeistoffen onmiddellijk in een geschikt vat gestopt.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in opspraak komt. Omwonenden klagen regelmatig over stankoverlast. North Refinery, in de buurt van Delfzijl, verwerkt afvalolie. In de ZEMBLA uitzending 'De smerige olieroute' zegt Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, dat North Refinery dit doet zonder zich aan de milieuvergunning te houden, een situatie die jarenlang is gedoogd. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit spreekt in ZEMBLA van een “sluipweg” die bedrijven gebruiken om van hun afvalstoffen af te komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.