Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dutchbat en het gifgas

  •  
19-11-1998
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschikt over aanwijzingen dat de Serviërs in Bosnië gifgas hebben gebruikt tegen moslims die Srebrenica ontvluchtten. De Nederlandse militairen van Dutchbat zouden niet zijn geïnformeerd over de aanwezigheid en gebruik van chemische wapens in voormalig Joegoslavië.  

' Wij denken dat er in Screbrenica een chemisch wapen zoals BZ is gebruikt tegen vluchtende moslims. ' Dat zegt Joost Hiltermann, Executive-Director Arms Division van Human Rights Watch in de Zembla-documentaire 'Dutchbat en het gifgas'. De internationale mensenrechtenorganisatie heeft onderzoek gedaan naar het gifgas-gebruik van de Serven tegen de moslims. Zij probeerden de enclave Srebrenica te ontvluchten. BZ is een niet dodelijk psycho chemica, met een sterk hallucinerende werking. Het onderzoek duurde twee jaar en er zijn meer dan 35 ooggetuigen geïnterviewd, die het gebruik van gas aan den lijve hebben ondervonden.

M. Sacirbegovic, de Bosnische ambassadeur bij de VN, vraagt op basis van deze nieuwe gegevens om een onderzoek door de veiligheidsraad. ' We moeten weten wat er in Srebrenica gebeurd is, vooral omdat het gebruik van chemische wapens direkt te maken heeft met de moord op duizenden bewoners van Screbrenica. '
Chemische wapens
Hiltermann waarschuwt dat verschillende partijen nog steeds de mogelijkheid hebben om chemische wapens te produceren: ' We hebben alle aanwijzingen dat men niet gestopt is met de productie." Ambassadeur Sacirbegovic denkt dat als het gas in het verleden gebruikt is, dat het ook in de toekomst weer gebruikt gaat worden. "Dit is een bedreiging voor ons allen, en voor het vredesproces '.

Volgens geheime rapporten, die in de uitzending van Zembla worden getoond, heeft de Amerikaanse militaire inlichtingendienst de NAVO al in 1993 gewezen op het bezit, de productiemogelijkheden en het gebruik van de chemische wapens tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Mujo Alic, oud JNA (voormalig Joegoslavisch leger) officier belast met chemische wapens, bevestigt het bezit van chemische wapens in Joegoslavië.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.