Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Dura Vermeer moet Portugezen alsnog betalen'

15-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Bouwbedrijf Dura Vermeer moet de Portugese betontimmerlieden die onderbetaald zijn bij het werk aan de verlengde Waalbrug alsnog een nabetaling geven, dat eist de gemeente Nijmegen van het bouwbedrijf. Meldt de Gelderlander.

Loonstrookjes
Uit loonstrookjes in het bezit van Zembla blijkt dat er haast duizend euro werd ingehouden voor huisvesting en logistiek, waardoor de buitenlandse arbeiders minder overhouden dan het wettelijke minimumloon.  Ook zijn er Portugese arbeiders die meer uren maakten dan wettelijk is toegestaan. De Portugezen maakten vaak lan­ge werkweken.

Uitbuiting
Formeel werkten de timmerlieden niet voor Dura Vermeer maar werkten zij aan de brug via het Ierse uitzendbureau Atlanco Rimec, dat eerder al beschuldigd werd van ‘uitbuiting’ van buitenlandse bouwvakkers bij de A2 tunnel in Maastricht.

De rechter bepaalde dat er alsnog betaald moest worden, maar niet duidelijk is wie dat moet doen. PvdA Kamerlid Kerstens heeft eerder gezegd dat als Dura Vermeer niet betaalt, de gemeente Nijmegen verantwoordelijk is.

Nijmegen betaalt 80.000 euro
De 55 Portugese werknemers zijn uiteindelijk voor 240.000 euro opgelicht, schrijft de Gelderlander op basis van onderzoek van de gemeente Nijmegen. De gemeente legt 80.000 euro op tafel maar verwacht van de andere partijen, Rijkswaterstaat en het bouwbedrijf Dura Vermeer, eenzelfde bijdrage. Volgens wethouder Bert Velthuis kunnen de andere partners niet worden gedwongen tot meebetalen. Nijmegen gaat de Portugezen niet zelf volledig compenseren.

(bron: de Gelderlander/Zembla)

Meer over:

in-de-bouwput
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.