Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Duizenden leven korter door extra uitstoot fijnstof'

08-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
meer-fijnstof-door-verhogen-max-snelheid-stadssnelwegen
De Volkskrant schrijft dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de effecten van een verhoging van de maximumsnelheid op de snelwegen rond de steden te rooskleurig inschat. Deskundigen zeggen dat duizenden omwonenden korter zullen leven door de extra uitstoot van fijn stof, vooral roet.
Van 100 naar 80
De afgelopen jaren zijn verscheidene studies uitgevoerd naar de effecten van de zogeheten 80-kilometerzones rond de grote steden. Daaruit blijkt dat de concentratie fijn stof met een paar tot 10 procent (1 tot 3 microgram per kubieke meter, naast de snelweg) is afgenomen door de verlaging van de maximum snelheid van 100 naar 80 kilometer per uur.

Andere conclusie
Alleen een door het verkeersministerie verordonneerd onderzoek van Grontmij, dat de basis vormt voor de nu geplande snelheidsverhoging, komt tot een andere conclusie. Volgens dat rapport is het effect van de snelheidsverandering (0,1 microgram) tien tot dertig keer lager dan de eerdere bevindingen.

Stikken langs de snelweg
Wetenschappers wezen er in de Zembla uitzending 'Stikken langs de snelweg' op dat de gezondheidsschade van fijnstof flink wordt onderschat.

Hoogleraar transportbeleid Van Wee van de TU Delft zegt in de uitzending: ‘Het is wel waar dat de luchtkwaliteit nu veel beter is dan dertig jaar geleden. Maar het is niet waar dat we ons geen zorgen hoeven te maken.’ Want met name voor fijn stof geldt dat er geen ‘no effect level’ is: de norm van 40 microgram per kubieke meter is een maximum, maar het is het allerbeste om helemaal geen fijn stof binnen te krijgen.

Vooral kleinste deeltjes zijn gevaarlijk
Bovendien gaat de Europese norm uit van de PM10 fijn stof, terwijl de kleinere fijn stof deeltjes veel meer schade veroorzaken, legt hoogleraar preventieve geneeskunde Van Schayck van de Universiteit Maastricht uit. ‘Die kleine deeltjes komen veel dieper in de longen, die komen op een plek waar je ze niet meer kunt ophoesten. Dat kan heel veel kwaad, niet alleen voor de longen, maar met name voor het hart. Het aantal hartinfarcten dat veroorzaakt wordt door fijn stof is aanzienlijk.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.