Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Duizenden kinderen kunnen niet naar school

01-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thuiszitters
Vandaag tellen de scholen het aantal ingeschreven leerlingen, maar naar schatting 8000 à 10.000 leerlingen tellen niet mee. Om uiteenlopende redenen kunnen ze niet naar regulier- of speciaal onderwijs, bijvoorbeeld omdat scholen ze niet willen hebben. Passend onderwijs heeft de problemen die de Kinderombudsman eerder constateerde niet opgelost. Het zal dat ook in de toekomst niet doen als er in de wet- en regelgeving  en in de praktijk op scholen een aantal knelpunten niet wordt opgelost.
Honderd ouders en kinderen zijn vandaag naar het binnenhof gegaan om te pleiten voor een fonds dat het mogelijk maakt zelf een leerprogramma samen te stellen. Volgens het ministerie ligt de oplossing niet in meer geld maar in het verbeteren van bestaande samenwerking binnen het passend onderwijs. Ook vindt staatssecretaris Dekker dat de inspectie van het onderwijs toezicht houdt op de zorgplicht van de scholen.

Onderwijsjuriste Katinka Slump, al jaren voorvechster van onderwijs thuis voor leerbare kinderen die vastgelopen zijn, heeft sinds de uitzending 'Thuiszitters' van ZEMBLA een overvolle mailbox. 

Meer over:

thuiszitters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.