Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Duizenden handtekeningen voor petitie Sharleyne

16-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De zaak Sharleyne tekening
Vandaag overhandigt de werkgroep Veilig Thuis de 'petitie Sharleyne, Verbeter Jeugdzorg' aan de vaste Kamercommissie VWS in Den Haag. Op de lijst staan 3099 handtekeningen van mensen die hopen dat de politiek iets doet aan het tekort schieten van de jeugdzorg bij problematische opvoedingssituaties. Meldt RTV Drenthe.

Aanleiding voor het opstellen van de petitie was de dodelijke val van een flat in Hoogeveen van de 8-jarige Sharleyne. De jeugdhulpverlening in Hoogeveen heeft hopeloos gefaald in de zorg voor de 8-jarige Sharleyne Remouchamps, die op 8 juni vorig jaar overleed na een val van haar flat. Dat stellen hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning en oud-kinderrechter Frans van der Reijt op basis van (politie)documenten en verslagen van hulpverleners die in het bezit zijn van ZEMBLA.
Al in 2012, drie jaar voor haar noodlottige dood, waren bij de politie en de jeugdhulp- verlening meerdere meldingen bekend over verwaarlozing, huiselijk geweld en alcoholverslaving in de woning van de moeder van Sharleyne. De inspecties van Jeugdzorg, Veiligheid en Justitie en de inspectie Gezondheidszorg doen onderzoek naar de wijze waarop de instanties hebben geopereerd. Hun rapporten worden begin juni verwacht.

Het afgelopen jaar publiceerde de Inspectie voor de Jeugdzorg  drie rapporten  die vernietigend waren voor hulpverleners in Amsterdam, Roelofarendsveen en Groningen, omdat ze zich richtten op ouders maar nauwelijks bezig waren met de veiligheid van kinderen, met dramatische gevolgen. In de rapporten over deze zaken komt de inspectie tot dezelfde conclusies die deskundigen in de uitzending trekken over de zaak Sharleyne. Met als belangrijkste constatering: bij de hulpverleningsinstanties stond de veiligheid van het kind niet voorop. Bekijk ZEMBLA - ' De zaak Sharleyne '
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.