Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Duitsland verwacht goedkeuring gaspijpleiding Nord Stream 2 medio 2022'

04-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1835 keer bekeken
  •  
man draait gaskraan dicht anp

Duitsland keurt het gebruik van de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 mogelijk later dit jaar goed. Dat zegt topman Klaus-Dieter Maubach van energiebedrijf Uniper, een van de bedrijven die de leiding tussen Rusland en Duitsland heeft gefinancierd. "Het zou medio 2022 kunnen gebeuren", zegt hij in een interview.

Het project is al sinds september klaar, maar de Duitse toezichthouder voor gas- en stroomnetwerken moet nog toestemming geven voor het gebruik van de pijpleiding.

Nord Stream 2 loopt via de Oostzee van Rusland naar Duitsland. Dankzij die pijplijn is Rusland veel minder afhankelijk van een leiding die loopt via Oekraïne voor gasexporten naar Europa. De pijpleiding is van meet af aan omstreden geweest. Zo was er onder andere verzet vanuit de Verenigde Staten, maar ook andere landen als Polen en Oekraïne, omdat Rusland via de gaspijpleiding nog meer invloed in Europa zou krijgen. Dat zou ten koste gaan van de veiligheid. 

Vorige maand dreigde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken nog dat de pijplijn niet in gebruik zal worden genomen als Rusland de spanningen met Oekraïne laat escaleren. De gasprijs ging, als reactie daarop, met tien procent omhoog.

Maubach weerspreekt in de Rheinische Post dat politieke motieven de goedkeuring door Duitsland in de weg zitten. "Ik zie geen politieke bemoeienis. De beoordeling door het agentschap voor netwerken loopt zoals gepland", verklaart hij tegenover de Duitse krant. Tegelijkertijd onderstreept hij dat Nord Stream 2 kan helpen de hoge gasprijzen tegen te gaan. "Iedere extra importmogelijkheid draagt bij aan ontspanning op de gasmarkt.”

Sancties VS

De pijpleiding had volgens de planning in 2019 klaar moeten zijn. De aanleg werd opgeschort nadat de VS dreigden met sancties. Dat gebeurde nog onder het presidentschap van Donald Trump. Daarop trok het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Allseas zich terug uit de aanleg ervan. Rusland moest de leiding daarop met zijn eigen vloot afmaken.

Uniper-topman Maubach erkent echter wel dat er nog steeds geopolitieke risico's kleven aan Nord Stream 2. Dat komt onder andere door de gestegen spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. Als die toenemen, zou de pijpleiding getroffen kunnen worden door Amerikaanse sancties.

Rol Nederland

Het Russische gasconcern Gazprom leidde de bouw van Nord Stream 2, dat ook door westerse bedrijven werd gefinancierd. Shell is een van de grote investeerders van de pijpleiding. Baggeraars Boskalis en Van Oord spelen een rol in de aanleg. Gas speelt al jaren een grote rol in de verhoudingen tussen Nederland en Rusland.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.