Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Druk op mantelzorgers groter door coronavirus

20-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ouderenzorg
De landelijke vereniging voor mantelzorgers, MantelzorgNL, maakt zich grote zorgen over de verminderde professionele zorg als gevolg van het coronavirus. Uit eigen panelonderzoek blijkt dat 31% van de thuiszorg en 87% van de dagbesteding mindert of stopt. Volgens de mantelzorgvereniging komt de zorg nu terecht op het toch al overvolle bordje van de mantelzorger.  

Uit het eigen onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de mantelzorgers verwacht dat zij de komende periode méér moeten gaan zorgen. De mantelzorgers ontvangen signalen dat hulp in het huishouden (35%), thuiszorg (31%), begeleiding (55%) en vooral dagbesteding (87%) mindert of stopt. Gevolg hiervan is onrust bij de naaste, minder structuur en dagritme, minder toezicht en eenzaamheid. Mantelzorgers zitten hierdoor vaak klem en voelen de druk om hun naaste hierin te begeleiden. In deze eerste week geeft de helft van de mantelzorgers aan dat dit voor een tijdelijke periode geen probleem is, maar voor de andere helft wordt dit een lastig verhaal. Voornamelijk omdat zij zelf zwaarbelast zijn, stelt MantelzorgNL. 

In de uitzending 'Geen plek voor ouderen'  vertelt Inge de Groot over haar zware rol als mantelzorger. Zij zorgt voor haar moeder die geheugenstoornissen heeft: 
'34% heeft niemand om op terug te vallen'
Mantelzorgers kunnen volgens MantelzorgNL het wegvallen van de professionele zorg niet alleen opvangen. Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL: We begrijpen dat in verband met het beschermen van de volksgezondheid ingrijpende maatregelen worden genomen, maar er moet wel nagedacht worden wat dit betekent voor mantelzorgers." Gelukkig ziet een deel van de de mantelzorgers kans om hulp in hun eigen netwerk te vangen, maar een groep van 34% heeft niemand om op terug te vallen en is daarom zeer kwetsbaar volgens de mantelzorgvereniging. Hoogendijk: "Het is heel belangrijk dat we om ons heen kijken en hulp aanbieden aan de mantelzorger die er nu alleen voor staat."

MantelzorgNL heeft op www.mantelzorg.nl/coronavirus een speciale pagina voor mantelzorgers ingericht met veel gestelde vragen over het coronavirus. Daarnaast heeft het ministerie van VWS de Mantelzorglijn gevraagd om als de landelijke hulplijn voor mantelzorgers te fungeren. De Mantelzorglijn is dagelijks bereikbaar op het telefoonnummer 030 760 60 55.   
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.