Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Drugscontrole in haven Rotterdam hapert

28-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Final Edit  AFL10 Druk aan de Poort_frame_6573
De douane laat als gevolg van computerstoringen in de Rotterdamse haven containers zonder controle door. Diverse bedrijven slaan alarm. Het is koren op de molen van drugscriminelen, stellen zij tegenover het AD.

De storingen treden op in het elektronische aangiftesysteem, waarmee binnengekomen containers moeten worden aangemeld bij de douane. Die bepaalt op basis van de herkomst en de ontvanger van de lading of een risicoanalyse moet worden uitgevoerd. Medewerkers van logistieke bedrijven in de haven stellen dat het computersysteem al weken faalt en de noodprocedure van kracht is.

Dat houdt in dat de aangifte van binnengekomen containers per e-mail moet worden gedaan. Zij krijgen binnen één, twee minuten na de mailtjes al toestemming om een container door te laten. Die kan dan nooit zijn gecontroleerd, zo zeggen zijn. Vooral bedrijven die containers vol fruit of planten laten vervoeren, krijgen met het oog op de bederfelijkheid van de douane snel groen licht. Uitgerekend ladingen als bananen en ananassen uit Midden-Amerika zijn onder drugscriminelen populair als dekmantel voor de invoer van vaak honderden kilo's cocaïne per scheepslading. Zulke partijen drugs vertegenwoordigen een straatwaarde van miljoenen euro's.
De handhaving in de Rotterdamse haven ligt al langer onder vuur. Criminelen zouden er vrij spel hebben. Sinds de aanleg van Maasvlakte 2 komen er nog grotere schepen met nog meer containers de Rotterdamse haven in. Vorig jaar gingen er ruim twaalf miljoen containers doorheen. De druk aan de poort is groot, net als het belang van een snelle doorvoer. Want tijd is geld.
Regelmatig worden flinke partijen drugs onderschept. Volgens deskundigen is dat maar het topje van de ijsberg. Want voor criminelen zijn zeecontainers een ideale manier om drugs door te voeren. Bekijk ZEMBLA – Druk aan de poort .

Meer over:

veilige-haven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.