Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

‘Drie keer zoveel 80-plussers in Nederland over 15 jaar’

3 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Ouderenzorg ANP

“Door vergrijzing en de toenemende zorgvraag staan gemeenten de komende jaren voor een forse uitdaging.” Daarvoor waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het aantal 80-plussers groeit van ruim 820.000 nu, naar bijna 2,5 miljoen in 2035, zegt de VNG op basis van een prognose. In 2040 is meer dan 1 op de 4 Nederlanders 65+.

Volgens de koepelorganisatie maken gemeenten zich grote zorgen over de vergrijzing. De druk op de gemeenten is nu al groot en zal de komende tijd alleen maar toenemen, aldus de VNG.

WMO-kosten stijgen
Dat komt bijvoorbeeld doordat gemeenten ervoor moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld dankzij thuiszorg. Dat is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). VNG verwacht dat de kosten voor de WMO de komende vijf jaar door de vergrijzing flink stijgen: gemiddeld zeven procent per jaar.

De VNG roept minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op om samen te kijken naar maatregelen om de zorg voor ouderen betaalbaar te houden.

"Gemeenten willen goed blijven zorgen voor hun ouderen: daarom is de juiste voorbereiding van belang. Wij roepen het Rijk op om de zorgen van gemeenten gezamenlijk te verkennen. Als we nu niet werken aan de juiste systeemprikkels en sturingsmogelijkheden, komt de ondersteuning en zorg voor de ouderen van morgen te veel onder druk te staan", aldus de VNG.

Werkgevers bezorgd over vergrijzing 
Niet alleen de VNG maakt zich zorgen over de vergrijzing, ook veel werkgevers. Dat meldt Trouw. De werkgevers vrezen de massale uittocht van personeel, omdat veel medewerkers in de nabije toekomst met pensioen gaan. “Een kwart van de bedrijven noemt het aanstaande vertrek van oudere werknemers zelfs een ‘zeer grote bedreiging’ voor hun voortbestaan. De onderliggende oorzaak, vergrijzing, is nog lang niet op zijn retour”, schrijft Trouw.


Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.