Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Drie doden door bacterie op vleeswaren

04-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
jumbo vleeswaren anp
Drie mensen zijn de afgelopen twee jaar overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren. Het RIVM gaat ervan uit dat de vleeswaren afkomstig waren van de fabriek van Offerman in Aalsmeer.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) laat weten de productie van vleeswaren met ingang van 3 oktober op de locatie in Aalsmeer stop te hebben gezet. Offerman mag de productie van vleeswaren pas hervatten nadat de productie-locaties grondig schoongemaakt en heringericht zijn en na goedkeuring van de NVWA.

Jumbo
Eerder vandaag werd bekend dat vleeswaren, onder meer bij Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie, zijn besmet met de listeriabacterie. De vleeswaren zijn ondertussen teruggeroepen en niet meer verkrijgbaar.

Volgens de NOS was het bij de NVWA al eerder bekend dat er vermoedelijk wat mis was bij vleeswarenleverancier Offerman. De NVWA zei tegen NOS dat er de afgelopen tijd extra inspecties zijn uitgevoerd bij het bedrijf. 

Listeriabacterie
Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten, staat op de website van het Voedingscentrum. Zwangeren, maar ook ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem, kunnen deze risicoproducten beter vermijden.

Het Voedingscentrum geeft het advies om je gekoelde producten zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaarmaaltijden in een goed afgestelde koelkast van 4°C te bewaren. Gooi bederfelijk eten na de houdbaarheidsdatum weg en eet het na openen binnen 3 dagen op.” Verder is het belangrijk om je eten altijd goed te verhitten, omdat Listeria temperaturen boven de 70 graden niet overleeft.

Om welke vleeswaren het bij Jumbo precies gaat, is terug te vinden in deze lijst.

In de winkel

ZEMBLA heeft in 2013 een uitzending gemaakt waarin werd onderzocht wat er met ons vlees gebeurt voordat het in de winkel ligt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.