Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dreigende drones

07-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4857 keer bekeken
  •  

Lang leek het alleen te bestaan in science fiction films: onstuitbare drones die de samenlevingen ontwrichten. Maar in de oorlog in Oekraïne tonen drones nu al hun verwoestende slagkracht. Moeiteloos omzeilen ze de meest geavanceerde verdedigingssystemen. Goedkope consumentendrones vormen een nieuw gevaar op het slagveld en ver daarbuiten. 

Zembla duikt in de wereld van drones en ontdekt hoe experts al jaren waarschuwen voor dit ultieme wapen, ook hier in Nederland. Hoe kon dit onschuldige onbemande vliegtuigje uitgroeien tot een van de grootste nachtmerries van veiligheidsdiensten? Hoe reëel is de dronedreiging? En wat kunnen we wél doen tegen zo’n aanval uit de lucht?

ZEMBLA: Dreigende drones, donderdag 10 november om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2.

Herhaling: donderdag 17 november om 9.30 uur – NPO 2

Regie & samenstelling: Frederick Mansell & Laurens Samsom
Research: Frederick Mansell & Laurens Samsom
Eindredactie: Manon Blaas

Kijk de eerste beelden:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

M v Dijk
M v Dijk10 nov. 2022 - 20:29

Zijn de model straaljagers, die je gewoon overal kan kopen niet een groter gevaar! Met eventuele vr camera erop en explosief?

1 Reactie
Alex Oppenheim
Alex Oppenheim12 nov. 2022 - 10:30

De modellen die u bedoelt moeten een constante minimale snelheid hebben om in de lucht te blijven en zijn niet in staat om enige payload (vracht) mee te nemen. De motor op zo’n vliegtuig is een duct fan die vooral is gericht op snelheid maken ipv veel stuwkracht om gewicht te tillen. Het lawaai ervan kun je op grote afstand al goed horen. Jammer dat er zoveel onbelicht is gebleven over deze problematiek.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.