Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Drachtige geiten en schapen gedood om Q-koorts

09-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rivm-slachting-door-grove-nalatigheid
Alle drachtige geiten en schapen worden afgemaakt op bedrijven waar de Q-koorts heerst en waar niet is gevaccineerd. Dat hebben de ministers Klink van Volksgezondheid en Verburg van Landbouw besloten. Het gaat dan ook om gezonde dieren. Besmette niet drachtige dieren worden ook gedood.
Verder maakten de bewindslieden bekend dat op bedrijven waar wel is ingeënt tegen de Q-koorts alleen de besmette dieren worden afgemaakt. Het gaat dan om drachtige en niet-drachtige dieren.

Advies RIVM
Hiermee wordt het advies van het RIVM om alle drachtige geiten en schapen op besmette bedrijven te ruimen dus gevolgd.

Of er nog andere maatregelen moeten worden genomen laten de ministers nog onderzoeken. Om hoeveel dieren het gaat is niet bekend.
Gisteren vroeg de Tweede Kamer aan de ministers  om deze week nog de maatregelen bekend te maken hoe ze Q-koorts epidemie willen bestrijden.

PvdD
De Partij voor de Dieren doet een oproep om geen gezonde drachtige geiten te ruimen. De partij is op internet een handtekeningenactie begonnen "tegen de massale doding van gezonde geiten en schapen".

Kaart
Maandag is de ' vlekkenkaart ' met besmette gebieden uitgelekt, terwijl de ministeries die nog even binnenskamers wilden houden. Op de kaart is onder andere te zien dat met Q-koorts besmette bedrijven zich niet alleen in Brabant en Limburg bevinden, maar ook bijvoorbeeld in de buurt van Amersfoort en Utrecht en in de noordelijke provincies.

Er zijn dit jaar al 2200 mensen ziek geworden. Elf mensen zijn overleden aan de Q-koorts.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.