Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dossier Bouwfraude nog niet gesloten

24-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
ad-bos-krijgt-eindelijk-vergoeding-van-overheid
Dat de bouwfraude-affaire nog niet een gesloten dossier is bewijst Ad Bos, de klokkenluider die in 2001 grootschalige fraude in de bouw onthulde.  Ad bos wil van het ministerie van Financiën alsnog tipgeld ontvangen. Hij is in maart 2015 een procedure gestart voor de rechtbank in Den Haag, hij eist een percentage van het bedrag dat de fiscus op basis van zijn schaduwboekhouding heeft geïnd aan navorderingen en boetes.
Geen tipgeld
Ad Bos kreeg in 2001 te horen dat hij geen tipgeld zou krijgen, maar in 2009 sloot toenmalig staatssecretaris van Financiën De Jager een deal met een klokkenluider die informatie verschafte over Nederlandse zwartspaarders in Luxemburg. De bouwfraude-klokkenluider wil in aanmerking komen voor de tipgeldregeling die het ministerie van Financiën sinds 1985 hanteert. De Luxemburg-tipgever kreeg een beloning gerelateerd aan het bedrag dat de fiscus op basis van zijn informatie incasseerde.
Sjoemelen met miljoenen
Ad Bos openbaarde in 2001 de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem. ZEMBLA maakte samen met Ad Bos een uitzending over de geheime prijsafspraken, 'Sjoemelen met miljoenen'. Bij de aanleg van viaducten, tunnels, wegen en spoorlijnen werd door middel van illegale prijsafspraken tussen de tien en vijftig procent teveel betaald. Deze praktijk kon jaren doorgaan omdat aannemers veelvuldig steekpenningen hebben betaald aan topambtenaren bij Rijkswaterstaat en gemeenteambtenaren.
Schadevergoeding advocaatkosten
Bos kreeg in 2008 van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst een schadevergoeding voor zijn advocaatkosten. Daarvoor was hij jarenlang door het Openbaar Ministerie als verdachte van omkoping van een ambtenaar aangemerkt. Bos krijgt in de overeenkomst niet alleen financiële genoegdoening, maar ook een eerbetoon voor zijn inzet. In de overeenkomst wordt vermeld dat ‘het maatschappelijk belang dat Bos heeft gediend zeer groot is' en dat Bos door het publiek maken van de bouwfraude ‘een onevenredig zware last heeft moeten aanvaarden’. Grotere financiële compensatie, gerelateerd aan de honderden miljoenen die de belastingdienst na 2001 op basis van de informatie van Bos incasseerde, werd door drie ministers afgewezen.
 

Meer over:

nieuws-special
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor