Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Doorstart actieplan ouderenmishandeling

26-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ouderenmishandeling
Staatssecretaris Martin van Rijn start half mei een onderzoek naar ouderenmishandeling. Het resultaat daarvan zal als basis dienen voor een doorstart in 2015 van het Actieplan ‘Ouderen in Veilige Handen’ bedoeld om ouderenmishandeling met kracht te bestrijden. Dat blijkt uit een Algemeen Overleg van de staatssecretaris vanochtend met de Tweede Kamer.
Vroegtijdig opsporen
Het  onderzoek moet meer duidelijkheid geven over omvang, oorzaken en oplossingen van ouderenmishandeling. Welke ouderen zijn kwetsbaar? Het vroegtijdig opsporen van kwetsbare ouderen kan volgens het kabinet ouderenmishandeling helpen voorkomen. Het Nationaal Programma Ouderenzorg moet bijdragen aan vroege signalering van kwetsbare ouderen, die een grotere kans hebben om met mishandeling te maken te krijgen, onder andere door betere afstemming tussen zorgverleners.
Leidraad
Tot mei 2014 testen zorgorganisaties de conceptleidraad ‘Veilige zorgrelatie’. Die moet houvast bieden om geweld tegen ouderen te voorkomen en te bestrijden. Onderdeel van de leidraad is dat zorgaanbieders scherp controleren of hun medewerkers geschikt zijn voor hun werk, bijvoorbeeld via de verklaring omtrent het gedrag (VOG). In het voorjaar beslist staatssecretaris Van Rijn of er extra onderzoek komt naar de omvang van ouderenmishandeling.
Meldcode
Sinds de zomer van 2013 moeten organisaties en professionals in de ouderenzorg een meldcode hebben voor het omgaan met huiselijk geweld. Die draagt volgens staatssecretaris Van Rijn bij aan vroegtijdig opsporen van kwetsbare ouderen. In september concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) echter dat de meldcode nog onvoldoende is ingeburgerd. Ook zijn zorgmedewerkers gemiddeld nog niet voldoende geschoold om met een meldcode huiselijk geweld om te gaan. Daarom heeft de IGZ de zorgsector gevraagd om in opleidingen meer aandacht te schenken aan het gebruik van een meldcode. In 2014 gaat de inspectie de invoering van de verplichte meldcode controleren.
Voorlichting
Om het taboe op dit onderwerp te doorbreken wil de overheid ouderenmishandeling bespreekbaar maken. Daarom is in samenwerking met diverse ouderenbonden zoals de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ opgezet. Onderdeel hiervan is een voorlichtingscampagne. Hiervoor hebben ouderenbonden 35 vrijwilligers opgeleid. In 2013 zijn er landelijk 136 voorlichtingsbijeenkomsten gehouden, waaronder themamiddagen. Voorlichters kunnen ouderen die hulp nodig hebben waar nodig doorverwijzen naar een lokaal Steunpunt huiselijk geweld.

(Bron: Tweede Kamer)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.