Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Doorbraak in de jacht op olifantenstropers

24-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Ivoorhandel
In Gabon is een van de grootste netwerken uit Centraal-Afrika die in ivoor handelen ontmanteld. Dat zeggen de autoriteiten op basis van een langlopend onderzoek dat afgelopen weekend op de nieuwszender Gabon 24 werd uitgezonden. Alleen al vorig jaar was het netwerk schuldig aan de handel in en verkoop van zesduizend kilo ivoor in het continent, schrijft de New York Times.
Zesduizend slagtanden
Het onderzoek kreeg de naam 'Operatie Nzok', wat olifant betekent in een van de lokale talen van West-Afrika, en duurde twee jaar. Het criminele netwerk werd al in november vorig jaar opgepakt. Alleen al in 2017 smokkelde het netwerk zesduizend slagtanden van bij elkaar zesduizend kilo uit Gabon naar Kameroen en West-Afrika. Het smokkelnetwerk verdiende meer dan 250.000 dollar met de illegale praktijken.
Oorlog
De president van Gabon - Ali Bongo - zegt in de uitzending dat de operatie een belangrijke stap is in de strijd tegen de illegale stroperij en de ivoorjacht. Hoewel Bongo meerdere keren in het nieuws kwam vanwege verkiezingsfraude, staat hij er ook om bekend zich actief te verzetten tegen de stroperij. Hij noemde de strijd tegen de stropers een ‘oorlog’: "Als we die oorlog verliezen, raken we ook de controle over ons land en onze toekomst kwijt."
Aan de zoektocht deden niet alleen natuurbeschermers en de lokale politie mee, ook Interpol en de Franse Inlichtingendienst waren erbij betrokken.
Boko Haram
Aan het hoofd van het netwerk staat Abdoulaye Mohamoud Ibrahim uit Tsjaad. Niet alleen Mohamoud werd opgepakt, ook acht andere medeplichtigen zijn aangehouden, waaronder zijn vrouw, zoon en schoondochter. Uit forensisch onderzoek en gegevens op zijn telefoons en computers kwam ook een link naar het Boko Haram-terroristennetwerk in West-Afrika naar boven.
Alle verdachten worden nu officieel vervolgd voor het leiden van en meewerken aan een georganiseerde criminele organisatie in de ivoorhandel.
Georganiseerde criminele netwerken
Professor Lee White van het bureau van Nationale Parken in Gabon, zegt naar aanleiding van de doorbraak: "We worden geconfronteerd met georganiseerde stropersbendes die steeds gewelddadiger worden. Ze schieten tegenwoordig ook meteen op onze mensen als ze op patrouille zijn. Het zijn georganiseerde criminele netwerken waarvan sommige verbonden zijn met Boko Harem-terroristen, die ook op onze bosolifanten jagen.”
Stropers zijn al jaren een hardnekkig probleem in de regio. In het afgelopen tien jaar is de olifantenpopulatie in de regio Gabon gedaald van 60.000 tot 35.000 gedaald.
hier
Bloedsafari
In 2016 zond ZEMBLA de reportage ‘Bloedsafari’ uit over de plezierjacht in Zuid-Afrika. Ook hierin komt de stroperij aan bod. Een aantal fragmenten van deze uitzending is  hier terug te kijken.
CC foto: Flickr

Meer over:

bloedsafari
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.