Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Door schulden geteisterd Griekenland dupe van belastingontwijking via Nederland

31-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-belastingparadijs-het-vervolg
Onderzoek van SOMO toont aan dat het Griekse economische herstel wordt ondermijnd door belastingontwijking via brievenbusfirma’s in Nederland. Tegelijkertijd gaat Griekenland gebukt onder door de Trojka opgelegde - en actief door Nederland gesteunde - harde bezuinigingsmaatregelen.
Het rapport ‘ Fools Gold ’ onthult dat Griekenland de afgelopen twee jaar ten minste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten misliep door belastingontwijking door het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Daarnaast veroorzaken de activiteiten van Eldorado ernstige milieu- en mensenrechtenproblemen in Griekenland.

Eldorado Gold ontwijkt belastingen
Eldorado Gold gebruikt ‘lege’ Nederlandse brievenbusfirma’s (zonder personeel in dienst) om belasting te ontwijken. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift het bedrijf rente-inkomsten van zijn Griekse dochterbedrijf Hellas Gold SA via een Nederlandse brievenbusmaatschappij naar Barbados. Deze specifieke vorm van belastingontwijking, zorgt er voor dat Griekenland veel belastinginkomsten misloopt en in de toekomst nog veel meer zal mislopen.
' De Europese Unie en Nederland meten met twee maten. Aan de ene kant leggen ze harde bezuinigingsmaatregelen op aan Griekenland, met vernietigende sociale en economische impact. Aan de andere kant faciliteren ze actief belastingontwijking, waardoor de Griekse overheid miljoenen euro’s misloopt ', aldus SOMO-onderzoeker Katrin McGauran.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.