Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Doodzieke proefpersonen (The Human Guinea Pigs).

  •  
06-04-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
413 keer bekeken
  •  
Drie weken geleden sloeg in Engeland het noodlot toe bij een groep proefpersonen die meedeed aan de test van een nieuw medicijn. Zes van de acht deelnemers werden doodziek en hun gezichten zwollen angstaanjagend op. Wat gebeurde er precies die 15e maart 2006? Hoe kon het zo fout gaan?

Zembla brengt het verhaal van de twee Engelse proefpersonen die de test overleefden. De twee Engelsen zagen hoe de zes in korte tijd veranderden van gezonde jonge mannen in patiënten die plotseling balanceerden op de rand van de dood. Het nieuwe medicijn tegen chronische ontstekingen en leukemie - dat werd onderzocht in Northwick Park Ziekenhuis in Londen - was daarvoor alleen nog op dieren getest. Volgens de fabrikant van het medicijn, TeGenero, had het middel geen extreme bijwerkingen veroorzaakt. De twee proefpersonen die in Zembla hun relaas doen, hadden een placebo gekregen en niet het echte medicijn.

Prof. Hans Evers, voorzitter van de toezichthoudende instantie op onderzoeken naar nieuwe medicijnen (CCMO) is kritisch over het Engelse onderzoek. 'In Nederland zouden we nooit een medicijn, dat nog niet op mensen is getest, meteen aan zes personen tegelijk geven', zegt hij. Proefpersonen zijn, volgens Evers, ook niet altijd goed op de hoogte van de bijwerkingen die een medicijn kan veroorzaken omdat de informatie vaak te ingewikkeld wordt geformuleerd en te uitgebreid is.

In Nederland vinden jaarlijks 2000 proeven met nieuwe medicijnen plaats. Daar zijn jaarlijks zo'n half miljoen mensen bij betrokken. Een kleine 50.000 van hen zijn gezonde proefpersonen die vrijwillig meewerken aan het testen van geneesmiddelen op bijwerkingen. Ze ontvangen een financiële vergoeding die kan oplopen tot zo'n EUR 3.000,- per onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.