Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Donald Trump komt tot leven als stripheld: ‘Nu maar hopen dat hij nog lang voortblundert’

03-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
trump eppo

“Als wereldburger wil je dat Trump zo snel mogelijk opzout, maar als stripmaker smul je ervan”, Noël Ummels is een van de twee schrijvers achter een nieuwe strip: ‘Alternative Facts’. Samen met illustrator Fred de Heij brengt hij Donald Trump in cartoonvorm tot leven. Het is een satirische strip die bol staat van de actualiteit: het staatsbezoek aan Saudi-Arabië, de Russen en schimmige vastgoeddeals. Want de actualiteit rond Trump is vaak ‘te gek voor woorden’. “Met de strip willen we er nog een schep bovenop doen. Voorbij de werkelijkheid”, zegt de schrijver.

trump eppo
Ummels en zijn vriend Pieter Albert zijn echte Amerika-watchers. Albert kwam vorig jaar op het idee om samen een thriller te maken over het scenario dat Trump president zou worden en de CIA dan een complot zou smeden om hem om te brengen, want Trump als president zou een ramp betekenen. “Een bloedserieus verhaal dus. Maar we dachten op een gegeven moment: ‘Trump als president? Dat gaat nooit gebeuren’. We waren net als anderen behoorlijk in shock toen het wel realiteit werd.”
Groot risico
Het idee speelde weer op en de twee stapten naar Rob van Bavel, de hoofdredacteur van het stripblad Eppo. Die voelde meer voor een serie over Trump. “Met een lang verhaal weet je dat je een groot risico neemt. Misschien is Trump al geen president meer als het uitkomt. Daarom opperde ik het idee voor een serie van korte verhalen. Dan kun je mensen verrassen”, blikt Van Bavel terug.
Vanaf 3 augustus verschijnt er iedere twee weken een nieuw verhaal over Trump in de Eppo. “Actualiteit speelt een grote rol. Daarom hebben we voor Fred de Heij als tekenaar gekozen. Die kan snel prachtig materiaal produceren.” Om Trump te kunnen tekenen bekeek De Heij allerlei videomateriaal op YouTube. “Ik heb het gevoel dat ik Trump inmiddels aardig in de vingers begin te krijgen. Ik teken hem nu gewoon uit mijn hoofd.” Kenmerkend voor Trump is zijn opvallende lichaamstaal. “Dat is interessant om te tekenen. Ik kan zijn lichaamstaal en houdingen iets meer overdrijven.”
trump strip 1 EPPO
Staatsbezoek Saoedi-Arabië
In de eerste aflevering gaat Trump op staatsbezoek naar Saoedi-Arabië. “Dat staatsbezoek is alweer twee maanden geleden, maar de Qatar-boycot is nog steeds actueel en die hebben we erin verwerkt.” Daarnaast weten we niet wat er binnenskamers is besproken tijdens het staatsbezoek en dat vullen de makers naar eigen visie in. Trump gaat een vastgoeddeal aan die leidt tot een Amerika vol met moskeeën.
Ook mogen de Russen niet ontbreken. “Daar moeten we echt wat mee. Ik denk dat het Trump uiteindelijk de kop gaat kosten. We denken erover om er een soort tête-à-tête tussen Poetin en Trump van te maken, zegt Ummels.
trump strip 2 EPPO
Verder gaat Trump nog op bezoek bij Kim Jong-Un en lost hij in Nederland op geheel eigen wijze de kabinetsformatie op.
Fake news
Voor alle betrokkenen blijkt Trump een dankbaar onderwerp. “Voor een satirische strip is Trump ideaal. Nu maar hopen dat hij lang voortblundert”, zegt de Heij. “Wanneer het kan smijt ie natuurlijk met fake news en alternative facts. Dat is het mooie aan Trump. Je bent het lang niet altijd met hem eens. Maar het gegeven dat iemand van buiten de politiek het ineens voor het zeggen krijgt en het op zijn eigen manier gaat doen is iets heel speciaals”, vindt hoofdredacteur Van Bavel. Ummels vult aan: “Er is iedere dag nieuws over die man. Vaak onzinnig maar toch. Niet alleen de media, maar ook wij als makers van de strip teren erop.” En wat Van Bavel betreft duurt dat nog wel even:
“Het is een fascinerende man in een fascinerende tijd.”
trump thumbs up EPPO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.