Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Doelstelling terugdringen voedselverspilling niet gehaald

29-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zembla-voedselverspilling-ruim-800-000-kijkers
De doelstelling om voedselverspilling terug te dringen met 20 procent staat onder druk. Dat staat in de conclusies van het rapport monitor voedselverspilling update 2009-2014. Deze doelstelling werd in 2009 door de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geformuleerd. Het algemene beeld is dat er over de jaren 2009 tot en met 2014 niet veel veranderd is in de hoeveelheid voedsel dat verspild wordt. 
We verspilden in Nederland in 2014 tussen 1,91 en 2,63 miljoen ton voedsel. Omgerekend per hoofd van de bevolking (op basis van 16.829.289 inwoners in 2014) is dat tussen de 114 en 157 kg. De kosten aan voedselverspilling per boodschappenmandje is tussen 2009 en 2014 gestegen met 9,6%. Er is sprake van voedselverspilling, als voedsel dat voor menselijke consumptie bedoeld is, hier niet voor wordt gebruikt. 
Uitbreiding lijst THT
Circa de helft van de voedselverspilling vindt plaats nadat we voedsel hebben gekocht. Een belangrijke oorzaak hiervan is we op zich nog goede voedselproducten na de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) niet meer gebruiken. In Bijlage X van de Europese verordening 1169/2011 is bepaald welke producten en productgroepen uitgezonderd zijn van de verplichting van het vermelden van een datum van minimale houdbaarheid. Uitbreiding van deze uitzonderingenlijst zal wellicht leiden tot het minder weggooien van op zich nog goede voedselproducten. Dit kan echter niet zonder meer; de voedselveiligheid mag door die uitbreiding niet in gevaar komen. Er wordt onderzoek gedaan naar de uitbreiding van de lijst.
Ondertussen wil staatssecretaris Van Dam (EZ) dat bedrijven zich inzetten om hun consumenten te voorzien van een betere uitleg over houdbaarheid van hun producten, met elkaar praten over een meer eenduidig en reëel gebruik van houdbaarheidsdata, en op producten waar geen datum op hoeft ook geen datum zetten. Hij wil daar na de zomer afspraken over maken. 

App
Er worden momenteel enkele pilots in de horeca gedaan, die de sector moeten inspireren tot verdere reductie van voedselverspilling. Zo is afgelopen donderdag de app ResQ gelanceerd, waarmee horecabedrijven overgebleven eten tegen verlaagde prijzen kunnen verkopen. Aangesloten restaurants, cafés en bakkerijen kunnen met ResQ maaltijden die die dag niet zijn opgemaakt aanbieden. Zo wordt er voorkomen dat het voedsel wordt weggegooid en kunnen de restaurants alsnog wat geld verdienen aan het eten dat de prullenbak in zou verdwijnen. 
Voorlichting
Het Voedingscentrum geeft voorlichting en praktische tools aan consumenten over het verminderen van voedselverspilling. In juni 2016 is het Voedingscentrum een actie gestart om mensen te helpen ‘op maat’ in te kopen onder meer door het inzetten van een WhatsApp ‘Kitchen Assistant’ en tips te geven over het bewaren van voedsel en koken met kliekjes: ‘ Kliekipedia ’. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor