Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Doede Visser treedt af als voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers

07-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
vangstverbod-dioxinepaling-in-voorbereiding
Directe aanleiding tot het aftreden van Visser is de spanning tussen de CvB-voorzitter en een deel van de palingvissers op de benedenrivieren die sinds de uitzending van Zembla 'De dioxinepaling'  is ontstaan. Visser werd vorig jaar de opvolger van Sicko Heldoorn, die aftrad nadat de overheid het alternatieve aalherstelplan van de sector niet honoreerde en een tijdelijk vangstverbod in het najaar een feit werd.

Visser woonde de voorlichtingsbijeenkomst van het Productschap Vis, het ministerie van EL&I, de nVWA en palingvissers in Dordrecht bij en gaf daags daarna een verklaring uit met de mededeling af te treden. Wel blijft hij naar eigen zeggen een ´kritische´ voorzitter van de Friese Bond van Binnenvissers.

,,Maandagavond 29 november 2010 in Dordrecht heb ik tijdens een vergadering over de dioxinepaling geconstateerd  dat de rivierenvissers en anderen niet hebben besloten in december te stoppen met het vissen op paling in de met dioxine vervuilde gebieden in het gebied van de benedenrivieren. Mijns inziens ligt dan de conclusie voor de hand dat genoemde vissers in de maand december  zullen vissen op paling. Jammer, iets anders kan ik er niet van maken. Als dat het geval is dan  brengen zij daarmee straks nog steeds willens en wetens dioxinepaling op de markt.  Daar kan en wil ik als voorzitter van de Combinatie geen verantwoordelijkheid voor nemen. En daarom treed ik af!!"

"Naar mijn beleving heeft een vijftal radicalen, die ook nog voor deze vergadering hun advocaat mee namen, de vergadering en daarmee de beroepsvissers in hun  greep. Ze dragen mijns inziens daarmee in belangrijke mate bij aan het nu snel verdwijnen van de beroepsbinnenvisserij op paling in Nederland. Ik vrees nu een proces van een ijskoude sanering. Door hun opstelling, aanpak en houding duperen zij naar mijn mening de overige binnenvissers in Nederland. "

"Ik besteed als vrijwilliger met ideële motieven de laatste tijd al met al minstens 60 uur per week aan de beroepsbinnenvisserij. Als er dan mensen in de zaal zijn die roepen dat ik nog te weinig doe, dan is dat de welbekende druppel."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.