Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dodelijk transport

  •  
03-07-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
Zembla constateert dat tijdens de bestrijding van de vogelpest vrachtwagens onvoldoende werden gereinigd en dat de ontsmetting werd uitgevoerd door mensen die daar geen ervaring mee hadden én niet beschikten over de juiste apparatuur. Ook de ruimingen zouden contraproductief zijn geweest. De kippen werden gedood door ze te vergassen. Vervolgens werden de ventilatoren aangezet om het gas te laten ontsnappen, maar hierdoor kreeg het virus weer de kans om zich te verspreiden via de lucht.

Vanwege onder andere verspreiding via de lucht en de onvoldoende ontsmette vrachtwagens, stelt Monica Commandeur van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum de ruimingen ter discussie. Commandeur: "Ruimingen kunnen contraproductief werken, omdat ze enorm veel hectiek en bedrijvigheid met zich meebrengen."

Overheid risicofactor
Tijdens de laatste drie dierziektecrisissen zijn er meer dan 41 miljoen dieren gedood waarvan slechts 7,5 miljoen dieren besmet waren. De rest was gezond en is preventief of vanwege overvolle stallen geruimd. Volgens Commandeur is het bijna niet te vermijden dat de ruimingen van gezonde en zieke dieren door elkaar gaan lopen en daardoor kan de overheid een risicofactor voor verspreiding zijn.

Niet ontsmet
Nederland is een belangrijke spil in de import en export van levend vee. Dagelijks rijden er zo'n 2300 Nederlandse vrachtwagens kriskras door Europa. Zo bestaat de mogelijkheid dat Nederland getroffen wordt door een dierziekte. De MKZ is Nederland binnengebracht via de import van dieren uit Ierland. En de varkenspest is in 1997 uitgebroken omdat een niet ontsmette vrachtwagen uit Duitsland, waar varkenspest heerste, naar Nederland is gereden.

Sinds de vorige uitbraken van dierziektes zijn het toezicht en de regels voor de ontsmetting van vrachtwagens strenger geworden. Zembla constateert echter dat 30 tot 40 procent van de vrachtwagens nog steeds onvoldoende schoon is. Daardoor is de kans nog steeds groot dat zo'n vrachtwagen een dierziekte Nederland binnen brengt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.