Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

DNB: banken laks in voetbalwereld

13-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Stelletje amateurs
Banken en trustkantoren moeten meer doen om het risico op witwaspraktijken en andere fraude in de voetballerij tegen te gaan. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek naar de risico´s en verantwoordelijkheid van betrokken financiële instellingen.
Uit een steekproef van DNB bleek dat het overgrote deel van de ondervraagde banken en trustkantoren, die vaak als tussenpersoon worden gebruikt bij financiële transacties, geen rekening houdt met de specifieke risico’s in de voetbalsport. DNB benadrukt nog maar eens dat in de voetbalsport grote sommen geld omgaan en dat het wereldje daardoor vatbaar is voor witwassen en andere verdachte praktijken. Dat komt onder meer door de gesloten cultuur en de grote belangen die op het spel staan.
In combinatie met andere factoren zoals een gesloten cultuur, perverse prikkels, mogelijke belangenverstrengeling en het mogelijk gebruik van vennootschap rechterlijke structuren om geldstromen te versluieren, maakt dit de sector kwetsbaar voor witwassen en andere integriteitsrisico’s. Dit blijkt onder meer uit het FBI-onderzoek naar de FIFA en de Panama Papers. Zeer recent kwamen daar de zogeheten Football Leaks bij.
Volgens de toezichthouder kunnen instellingen specifieke maatregelen nemen om risico's in te dammen. Zo zou bij transacties onder meer goed onderzocht moeten worden waar het vermogen vandaan komt. Ook moet er beter toezicht komen op geldstromen, onder meer door netwerken rond voetbalclubs beter in kaart te brengen. Ook verdienen de transacties van en naar voetbalbobo's vanwege het verhoogde corruptiegevaar meer aandacht.
Naast de voetbalsector zouden ook in andere takken van sport en in de entertainmentindustrie ,,integriteitsrisico's" beter kunnen worden aangepakt, meent DNB. Ook hier is extra alertheid gevraagd vanwege de combinatie van grote sommen geld en weinig transparantie.
DNB vindt dat het aan de instellingen zelf is om te kijken welke maatregelen zij het beste kunnen nemen om verdachte praktijken tegen te gaan.
ZEMBLA onderzocht de geur van zwart geld rond de velden van het amateurvoetbal in de aflevering “ Stelletje amateurs ”. 

Lees ook: ZEMBLA Extra -  KNVB haalt frauderende amateurclubs uit competitie
DNB factsheet -  Integriteitsrisico’s rond de voetbalsport

(Bron DNB, ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.