Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Directie en bouwbedrijf tunnel A2 vervolgd

12-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Het bedrijf dat de tunnel in de A2 bij Maastricht heeft gebouwd en twee directieleden moeten zich voor de rechtbank verantwoorden. Het Openbaar Ministerie gaat de gedaagden vervolgen voor valsheid in geschrifte, meldde het OM in Maastricht aan De Limburger

Het gaat om directievoorzitter B. L. en zijn rechterhand E. de J. van het bedrijf Avenue2. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben ze geprobeerd de Inspectie Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW) te misleiden. In de tenlastelegging staat dat de twee op 24 maart 2014 een 'valselijk opgemaakte' brief hebben gestuurd als antwoord op vragen van de inspectie.

Het onderzoek naar mogelijke fraude bij dit bouwproject begon al in 2014. De zaak draait om gesjoemel met de urenregistratie van Portugese betontimmerlieden bij Avenue2, een speciaal voor de aanleg van de tunnel opgericht consortium. SZW startte begin 2014 een onderzoek na berichten in de Limburgse kranten over uitbuiting van buitenlandse werknemers bij de aanleg van de A2-tunnel in oktober 2013. Uit dat onderzoek bleek dat er iets mis was met de urenregistratie van medewerkers van de Ierse onderaan nemer Rimec Ltd. Werknemers zouden bonussen hebben ontvangen die op de loonstrook als extra overuren stonden aangemerkt. Onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid wees echter uit dat geen enkel werknemer geld had ontvangen voor extra overuren. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.

Het Ierse uitzendbureau Atlanco Rimec, dat beschuldigd word van ‘uitbuiting’ van buitenlandse bouwvakkers bij de A2 tunnel in Maastricht, heeft ook aan bouwbedrijf Dura Vermeer buitenlandse bouwvakkers geleverd voor het waalproject ‘i-Lent’. Net zoals in Maastricht werd ook in Nijmegen haast duizend euro ingehouden voor huisvesting en logistiek, waardoor de buitenlandse arbeiders minder overhouden dan het wettelijke minimumloon. Bekijk ZEMBLA - ' In de bouwput '

Meer over:

in-de-bouwput
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.