Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Directeur van den Bosch ontkent uitbuiting Hongaarse chauffeurs

02-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
minister-schulz-beantwoordt-kamervragen-n-a-v-explosief-transport
Uit een rapport van de Arbeidsinspectie uit 2011 blijkt dat een Hongaarse chauffeur voor 176 uur werk 291 euro aan loon ontving. Dat komt neer op 1,65 euro per uur. FNV wil met een rechtszaak tegen Van den Bosch uitbuiting van Oost-Europese werknemers in heel Nederland een halt toeroepen.

De rechter in Den Bosch verhoorde Peter van den Bosch, eigenaar van het transportbedrijf gisteren. FNV Bondgenoten had om dat verhoor gevraagd in voorbereiding op de rechtszaak tegen het bedrijf.

Directeur Peter van den Bosch van het gelijknamige transportbedrijf uit Erp ontkent dat Hongaarse chauffeurs worden uitgebuit. Dat Oost-Europese werknemers voor een hongerloontje aan het werk moeten is volgens hem niet waar.

Van den Bosch Transporten zou via een postbusconstructie in Hongarije personeelsleden onderbetalen. Zo'n tachtig Hongaarse werknemers zouden in Nederland voor Van den Bosch rijden, maar worden uitbetaald in het moederland.

Directeur Peter van den Bosch erkende vrijdag dat Hongaarse werknemers naar Eindhoven vliegen om in Erp achter het stuur te stappen. Hij benadrukt dat die chauffeurs internationale ritten maken die in Nederland beginnen. De directeur ontkent dat zij binnenlandse ritten maken. Beschuldigingen van uitbuiting wijst Van den Bosch van de hand.

Volgens Edwin Altena, bestuurder bij FNV-Bondgenoten zit van den Bosch fout: ‘Je moet betaald worden volgens de regels van het land waar je werkt.’

In de uitzending van Erwin Otten en Frans Glissenaar 'Explosief transport' worden de misstanden van het transportbedrijf aan de kaak gesteld. Van den Bosch betaalt Hongaarse medewerkers minder uit dan de Nederlandse collega's. Het lijkt erop dat de Hongaarse medewerkers betaald worden via een Hongaars bedrijf van Van den Bosch. Uit de uitzending blijkt dat het bedrijf daar helemaal niet is gevestigd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.