Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Dijksma wil einde aan doorfokken rashonden

3 feb 2014
  •  
leestijd 1 minuten
rashondwijzer-van-dier-en-recht
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil dat er een eind komt aan het dusdanig doorfokken van honden dat het dierenwelzijn in gevaar komt. Dat zegt ze in een interview met NU.nl.
Dijksma krijgt maandag een intentieverklaring van betrokkenen in de sector. De verklaring dwingt onder meer de vereniging van dierenartsen, de faculteiten diergeneeskunde in Wageningen en Utrecht en de Dierenbescherming om te werken aan een plan van aanpak.
Afgelopen jaar heeft het ministerie onderzoek laten doen naar het doorfokken van de chihuahua, de Franse Bull Dog en de Labrador Retriever. Ook werd de Perzische kat onderzocht. ,,De gegevens uit die onderzoeken kunnen helpen bij het nadenken over zinvolle voorstellen voor beleid", aldus Dijksma.

De ZEMBLA - uitzending ' Einde van de rashond ' rekende in 2010 af met de mythe van de stamboom als keurmerk van kwaliteit.
Modetrends bepalen hoe een hond eruit moet zien. En dus lopen er honden rond met te platte snuiten, te kleine schedels, uitpuilende ogen, doorgezakte heupen en tal van andere erfelijke aandoeningen, waar de dieren mee geboren worden en waar ze de rest van hun leven ernstig last van hebben. Hoewel er al jaren wordt gepraat om aan deze dierenmishandeling een einde te maken, blijven echte maatregelen uit. De rashond wordt nog steeds gezien als een toonbeeld van gezondheid.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.