Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dijksma wil bijengif mogelijk verbieden

11-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
overheid-negeerde-belastend-onderzoek-landbouwgif
Als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma ligt, worden er meer 'groene' bestrijdingsmiddelen gebruikt en steeds minder, of zelfs helemaal geen middelen meer die schadelijk zijn voor de natuur, zoals de zogeheten neonicotinoïden. Dijksma (Economische Zaken) meldt dat naar aanleiding van een Europees rapport dat haar ,,grote zorgen'' baart, schrijft ze vrijdag aan de Tweede Kamer.
Uit de Europese studie blijkt dat neonicotinoïden, ook bekend als bijengif, niet alleen plaaginsecten aantasten of doden, maar ook bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders.
Dijksma heeft de toezichthouder, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), gevraagd zo snel mogelijk te bekijken of de omstreden nicotinoïden moeten worden verboden. De Kamer liet vorige maand al weten van het bijengif af te willen, na een motie van de Partij voor de Dieren.
Milieuorganisaties Natuur en Milieu en Greenpeace dagen het Ctgb voor de rechter, zo werd vrijdag bekend. Ze vinden dat het college een beslissing om het omstreden middel voor zich uit schuift.
(anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.