Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dijksma: bedrijf stilleggen bij intimidatie

12-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
sjoemelen-met-vlees
Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft tijdens het Algemeen Overleg NVWA gisteren toegezegd dat slachterijen kunnen worden stilgelegd in geval van intimidatie van een NVWA arts of KDS controleur. Ze zei dat dit effectiever zou werken dan het opleggen van een boete. Ook in het geval van mestbezoedeling moet de keurmeester het bedrijf kunnen stilleggen of de bandsnelheid kunnen aanpassen. De bandsnelheid in de slachterijen zou ter discussie moeten komen te staan.
Binnen de Nederlandse slachterijen komen ziekteverwekkende bacteriën als E.coli op vlees terecht dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd. Ook vlees dat afkomstig is van zieke dieren belandt in de voedselketen. Dat verklaren keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) in ZEMBLA – ‘Sjoemelen met vlees’ De keurmeesters van KDS werken onder verantwoordelijkheid van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Schoonspoelen
CU-kamerlid Carla Dik-Faber vroeg naar aanleiding van het gebruik van water bij het verwijderen van mest door Ekro, zoals ook blijkt uit het weerwoord van Ekro op onze site, of wegspoelen met water nu wel of niet mag. Het antwoord van Dijksma was duidelijk: wegspoelen met water is verboden.
Tweede keer invriezen
Nieuwe Europese regels die per 1 januari 2014 ingaan bepalen dat bij vlees dat wordt ontdooid en voor een tweede keer wordt ingevroren op het etiket de eerste invriesdatum moet worden vermeld. Een tweede keer invriezen van vlees mag volgens de Europese regels.
Controles kostendekkend
De staatssecretaris wil dat de controlerende instanties kostendekkend moeten kunnen werken. De vervuiler betaalt. Op mogelijke aanpassingen van de begroting van de NVWA, wilde zij niet vooruitlopen. Zij verwees naar Prinsjesdag. Marianne Thieme van de PvdD zou graag zien dat de bezuinigingen op de NVWA worden teruggedraaid en van Gerven van de SP wil dat de producenten voor de kosten opdraaien.
De financiële bijdrage van de industrie aan de controles, de zogenaamde retributies zullen worden bijgesteld. De NVWA maakt hiervoor een plan dat zal worden doorgerekend. In het najaar zal de kamer hierover worden geïnformeerd. De VVD wil graag weten wie wel en niet bijdragen aan de retributies.
Van Gerven zou graag zien dat de KDS wordt ondergebracht bij de NVWA, omdat in zijn ogen het private toezicht niet helpt. De aandelen KDS zijn in handen van de industrie, die vervolgens een miljard winst maakt. Sharon Dijksma reageerde hierop door te zeggen dat het onderbrengen van de KDS bij de NVWA een grote operatie is en dat het toezicht van de KDS vaak wel goed gaat.
Verbeteringen NVWA
De D66 Kamerfractie vraagt zich af waarom de afgelopen 5 jaar niets is veranderd bij de NWVA. Immers in 2008 en 2011 zijn er al toezeggingen gedaan dat de werkwijze bij de NVW zou verbeteren. Hoe denkt de staatssecretaris dat op korte termijn wel te realiseren. De zelfregulering van de industrie brengt niet het gewenste resultaat. Dijksma realiseert zich dat niet alles in een half jaar kan worden verbeterd. Ze zal de kamer per kwartaal informeren over de voortgang.
Taskforce Voedselveiligheid
Kamerlid Schouw (D66) wil graag weten waarom consumenten organisaties niet zijn opgenomen in de Taskforce voedselvertrouwen die de staatssecretaris in het leven heeft geroepen na de incidenten met o.a. paardenvlees vermengd rundvlees. Alleen de overheid en de industrie zijn hierin vertegenwoordigd. De staatssecretaris antwoordt dat consumenten organisaties zijn gevraagd maar niet deel wilde nemen omdat er voor hen een andere rol is weggelegd. De industrie moet haar verantwoordelijkheid nemen en zich niet verschuilen achter het instrument Taskforce. Verder maakte de Kamer nogal een punt van de schijn van belangenverstrengeling mbt KDS en de Taskforce Voedselveiligheid waar de grote vleesbedrijven inzitten. Vooral de SP, maar ook D66, maakten zich hier druk om.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.