Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Digitale spionage neemt toe: niet alleen bedrijven maar ook personen zijn doelwit

06-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hacken ANP
De digitale spionage neemt steeds verder toe, constateert de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD in haar jaarverslag over 2017. Meer landen proberen over de grens digitaal geheime informatie te ontfutselen die zij kunnen gebruiken voor zowel politieke als economische doeleinden. Niet alleen bedrijven en instellingen zijn doelwit, maar ook personen, die soms gewoon worden benaderd via social media.
Kopieën van je paspoort, je wachtwoorden, je belastinggegevens; een klein beetje hacker kan er zo bij. Dat bleek uit de ZEMBLA-uitzending ' Hacken voor dummies ' uit 2016.   Maar ook zeer vertrouwelijke informatie van beursgenoteerde bedrijven en overheidsinstellingen bleken redelijk eenvoudig te achterhalen.
Zo ontdekte ZEMBLA dat ruim 700 pagina’s vertrouwelijke politiedossiers over terrorisme van Europol gedurende langere tijd voor iedereen toegankelijk waren via internet: (tekst gaat verder onder video).
Terrorisme dossiers van Europol gelekt
Dreiging is er al
AIVD-baas Rob Bertholee waarschuwt nu:
"De digitale dreiging is er al, maar wordt het grootste risico waar Nederland in de toekomst mee te maken krijgt."
Het gaat om spionage, sabotage, heimelijke politieke en publieke beïnvloeding. Alles komt volgens hem samen in de digitale ruimte en de mogelijkheden nemen toe. "Maar weinig landen maken er geen gebruik van. Rusland en China staan bovenaan'', aldus Bertholee.
De geheime dienst stelde vorig jaar omvangrijke digitale inbraken vast bij Europese multinationals en bij onderzoeksinstellingen in de sectoren energie, hightech en chemie. Deze instellingen hebben ook banden met Nederland of Nederlandse vestigingen. De aanvallen leiden tot economische schade.
Nederland is een interessant doelwit
Nederland is en blijft een interessant doelwit, volgens Bertholee, onder meer vanwege de zitting van Nederland in de VN-Veiligheidsraad in 2018 en het lidmaatschap van de EU en de NAVO. De nieuwe veiligheidswet (Wiv) moet volgens Bertholee de digitale risico's kunnen ondervangen. Het jaarverslag is voor het referendum over de wet (21 maart) uitgebracht, zodat de dienst "kan laten zien wat ze allemaal doet."
Naast digitale spionage gaat het ook om klassieke acties. Interessante personen worden benaderd, onder meer via de zakelijke netwerksite LinkedIn, om informatie te verstrekken, al dan niet tegen betaling. Volgens de AIVD-baas is ook daarover in Nederland te weinig bewustzijn.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.