Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'DigiD zeer fraudegevoelig'

03-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
digid-zeer-fraudegevoelig
Het DigiD-systeem is ‘onveilig’ en ‘achterhaald’. Veiligheidsexperts tonen in het Algemeen Dagblad aan dat het DigiD-systeem – waarmee onder andere online belastingaangifte kan worden gedaan- zeer fraudegevoelig is.

Met een persoonlijke DigiD kunnen burgers zich identificeren en aanmelden op verschillende websites van de overheid. Het doen van belastingaangifte is daardoor makkelijker geworden maar ook fraudegevoeliger. Door te frauderen is het mogelijk kinderopvangtoeslagen, huur- en zorgtoeslagen over te laten maken naar andere bankrekeningen.  Volgens het AD is er de afgelopen periode op die manier voor miljoenen euro’s gefraudeerd.  

Criminelen onderscheppen op verschillende manier gevoelige informatie van onwetende burgers. Voorbeeld: Wijzigingen of aanvragen van DigiD-inloggegevens worden via de post verstuurd. Wanneer een dergelijke brief met inlogcode wordt onderschept dan kan de crimineel zijn slag slaan. Veiligheidsexperts wijzen er op dat de codes alleen per aangetekende brief zouden moeten worden verstuurd.

Er liggen meer gevaren op de loer. Criminelen hebben alleen een naam en een wachtwoord nodig. Die zijn voor hen redelijk makkelijk te achterhalen. Ook het sms-systeem waarmee DigiD burgers informatie stuurt is niet waterdicht. Volgens nieuw technieken is het mogelijk smsjes af te lezen.

Onderzoeksjournalist Brenno De Winter - bekend van het kraken van de OV-chip kaart – is niet te spreken over DigiD. Hij meent dat het systeem zo fraudegevoelig is ‘dat jet het leven van je ex-geliefde er in twee minuten mee kunt ruïneren.’Justitie onderzoekt de fraude met DigiD. De PVV en de VVD zij ongerust: zij gaan Kamervragen stellen.

Er wordt de laatste tijd veel geklaagd over digitale overheidssystemen. Plannen voor het elektronisch patiënten dossier zijn zelfs niet geaccepteerd door de Eerste Kamer. ZEMBLA verdiepte zich onder andere in het ICT systeem van de politie. Dat bleek onwerkbaar voor agenten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.