Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dier&Recht: Stop fokken Cavalier (Pim Fortuyn) hondjes

07-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
828 keer bekeken
  •  
rashondwijzer-van-dier-en-recht
Stichting Dier&Recht eist van de Raad van Beheer op Kynologisch  Gebied, van de Cavalier Club Nederland en van fokkers dat ze op de korte termijn stoppen met het fokken van de rashond Cavalier King Charles Spaniël. De honden hebben een te kleine schedel voor de hersenen, met klachten als chronische hoofdpijn, jeuk en epilepsie, een groot deel van de dieren heeft hartklachten, er zijn ernstige knieproblemen, chronische oog- en ooraandoeningen en heupdysplasie. Indien er op de korte termijn geen fokverbod komt, zal de Stichting Dier&Recht de verantwoordelijken voor de rechter dagen.

Stichting Dier&Recht probeert vanaf december 2010, na de ZEMBLA  uitzending 'Einde van de rashond',  in gesprek te raken met fokkers, Cavalier Club Nederland en de Raad van Beheer op Kynologisch gebied over de erfelijke afwijkingen bij de rashond Cavalier King Charles Spaniël. De Cavaliers zijn jarenlang doorgefokt op uiterlijke kenmerken, zozeer dat nu de schedel te klein is geworden voor de hersenen. De genetische basis wordt wereldwijd slechts gevormd door twee honden in 1930 en zes honden rond 1950. Op dit moment zijn er in Nederland alleen al ongeveer 10.000 Cavalier hondjes.

De Raad van Beheer, de Cavalier Club en de fokkers zijn verantwoordelijk voor het doorfokken van de hondjes. Ook staatssecretaris Bleker legt de verantwoordelijkheid bij de sector. Inmiddels heeft de staatssecretaris een Algemene Maatregel van Bestuur aangekondigd om het fokken van deze hondjes op slechts uiterlijke kenmerken te stoppen. Hoe de maatregelen er uit zullen zien, wordt later deze maand duidelijk in een brief aan de Tweede Kamer. Mocht een fokverbod op korte termijn een feit zijn, zal Stichting Dier&Recht de dagvaarding intrekken, maar die kans wordt zeer klein geacht.

Stichting Dier&Recht eist een fokverbod en acht het absurd dat honden, alleen vanwege modegrillen, een uiterlijk hebben gekregen dat zeer schadelijk is voor hun gezondheid. Dat geldt ook en misschien wel vooral  voor honden met een stamboom. Professor Spruijt van de Universiteit  Utrecht: ‘Stambomen bij rashonden is een garantie voor een grote kans op (erfelijke) problemen’.

Hans Baaij, directeur Stichting Dier&Recht:’Veel rashonden hebben door hun absurde uiterlijk vreemde ziektes: bij sommige honden vallen de bolle ogen uit de oogkassen, andere honden hebben zo’n klein luchtpijpje dat ze bij de geringste inspanning al ademnood hebben, honden worden zonder staart gefokt, maar bij het fokken gaat dit soms mis en dan groeit zo’n staart de anus in en moet dan operatief verwijderd worden. Kanker is een veel voorkomende ziekte, ook bij relatief jonge dieren. Met een groot deel van de rashonden is iets mis en dat geldt in het bijzonder voor de Cavalier King Charles Spaniel. Vandaar de eis van een verbod op het fokken van deze hond. Desnoods af te dwingen via de rechter’. (Dier&Recht)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor