Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dier&Recht schort rechtszaak inzake fokverbod Cavalier honden (voorlopig) op

11-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
rashondwijzer-van-dier-en-recht
Stichting Dier&Recht en de Raad van Beheer op Kynologisch  Gebied gaan op 4 maart in gesprek over de eis van Dier&Recht dat er op de korte termijn gestopt moet worden met het fokken van de rashond Cavalier King Charles Spaniël (de Pim Fortuyn hondjes). Begin februari heeft Stichting Dier&Recht de Raad van Beheer, de Cavalier Club en de fokkers een brief gestuurd dat zij voornemens is een fokverbod af te dwingen bij de rechter.

Stichting Dier&Recht probeerde al vanaf december 2010 in gesprek te raken met fokkers, Cavalier Club Nederland en de Raad van Beheer op Kynologisch gebied over de erfelijke afwijkingen bij de rashond Cavalier King Charles Spaniël. Dat is nu dus gelukt.

Een fokverbod is volgens de stichting de enige oplossing om een einde te maken aan het enorme aantal ernstige erfelijke ziektes bij dit hondenras.

Hans Baaij, directeur Stichting Dier&Recht: ‘De huidige Cavalier hondjes zijn wereldwijd afkomstig van slechts twee honden in 1930 en zes honden rond 1950. De dieren zijn zo ver doorgefokt en het genetisch materiaal is door inteelt zo gering dat herstel van het ras door nieuw DNA materiaal in te brengen onhaalbaar is. Een fokverbod is de enige oplossing’.

Stichting Dier&Recht hoopt op een constructief gesprek waarbij eindelijk wordt gekozen voor het welzijn van het dier en niet voor de modegrillen waarbij alleen op het uiterlijk wordt gelet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.