Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dier&Recht klaagt fokkers van Golden Retrievers aan

08-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
fokverbod-zieke-rashonden

Meerderheid van Golden Retrievers heeft erfelijke aandoening: Dier&Recht klaagt de fokkers aan

Zeker de helft van de Golden Retrievers lijdt aan de erfelijke aandoening Ichthyosis. Ichthyosis is een ernstige aandoening aan de huid en gaat gepaard met soms ondraaglijke jeuk. Daarnaast lijdt 22% van de Golden Retrievers aan de erfelijke oogaandoening PRA, 20% aan elleboogdysplasie en 15% aan heupdysplasie. Dat zoveel Golden Retrievers ziek zijn komt door inteelt en selectie op schadelijke uiterlijke kenmerken bij het fokken. Ichthyosis en PRA kunnen eenvoudig voorkomen worden door een DNA-test bij de ouders, maar veel fokkers gebruiken die DNA-test om commerciële redenen niet. Dier&Recht begint een rechtszaak tegen die fokkers om dit af te dwingen.
Naast commerciële redenen, is er nog een andere reden om niet te testen: er zijn nog maar heel weinig Golden Retrievers die geen erfelijke aandoening hebben. Zouden de rashondenvereniging en koepelorganisatie Raad van Beheer deze DNA-testen verplicht stellen, dan wordt de populatie van geschikte Golden Retrievers kleiner en de kans op inteelt groter. De oplossing is evenwel eenvoudig: de honden wel op het DNA testen en tegelijkertijd de genetische variëteit vergroten door de Golden Retriever af en toe te kruisen met een ander ras. Dit is echter binnen de rashondenwereld onbespreekbaar. Men wil het ras, koste wat kost, raszuiver houden.
Het doel van Dier&Recht is op korte termijn Ichthyosis en PRA uit te bannen. Dier&Recht zet daarbij artikel 3.4 Besluit houders van dieren in, dat een verbod bevat op het fokken van gezelschapsdieren met een erfelijke aandoening. Om de rechtszaak te bekostigen is Dier&Recht een crowdfunding gestart.
Mensen kunnen meedoen op http://www.dierenrecht.nl/rechtszaak-golden-retrievers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.