Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dier&Recht eist van minister stop op import van kalveren

17-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Het Gouden Kalf_01

Stichting Dier&Recht roept minister Carola Schouten in een brandbrief op om een einde te maken aan de import van kalveren. Tussen 2016 en 2018 steeg de import van 735.000 naar 800.000 dieren. “Terwijl boeren hun koeien moesten slachten, blijft de kalverhouderij geheel buiten schot.” Volgens Dier&Recht past dat niet in de kringlooplandbouw-plannen van de minister.

Er lopen op Nederlandse bodem 1,5 miljoen vleeskalveren rond, terwijl 90 procent van het vlees wordt geëxporteerd naar het buitenland. Wat overblijft is volgens de stichting de mest. “Het gesleep met kwetsbare zuigelingen van veertien dagen voor een exportproduct is het eerste wat je moet beperken. Bizar dat dat niet gebeurt”, aldus Robyn Pees, woordvoerder van Stichting Dier&Recht. 

Ook 4000 melkboeren stuurden de minister een brandbrief over de import van kalveren

Omstandigheden bij transport niet goed

De omstandigheden tijdens de vaak lange transporten zorgen volgens Dier&Recht voor veel stress bij de dieren. De kalfjes gaan op transport als ze veertien dagen oud zijn. “Ze komen uit verschillende landen hiernaartoe.” Kalveren op een transport komen vaak van verschillende bedrijven en wisselen daardoor volgens Dier&Recht gemakkelijk ziektekiemen uit. “Dan krijg je zieke kalveren met diarree. Ze steken elkaar aan. Hun immuunsysteem is dan nog onderontwikkeld”, zegt Pees. Er wordt daarom bij kalveren relatief veel antibiotica gebruikt, aldus Dier & Recht.

Pees noemt het ‘bizar’ dat kalverhouderij nog niet beperkt is door regels. Andere sectoren, zoals de varkens- en de pluimveehouderij zijn gebonden aan een maximum aantal dieren; de melkveehouderij wordt begrensd door fosfaatrechten. Dier&Recht: “In 2017 moesten 160 duizend melkkoeien hals over kop naar de slacht omdat de Nederlandse melkveestapel meer mest produceerde dan Europese normen toestonden. Ondertussen bleef de import van vleeskalveren ongestoord toenemen, en daarmee ook de hoeveelheid mest.”

‘Heel gek’

Pees noemt het “heel gek” dat je alle sectoren beperkt, maar dat je een enorme sector als de kalverhouderij niet meeneemt. Dier&Recht pleit er dan ook voor om de kalverhouderij te begrenzen, om te voorkomen dat juist deze sector explosief blijft groeien terwijl de rest van de veehouderij wordt ingeperkt.  

Kalverrechten
In de brandbrief roept Dier&Recht minister Schouten op om per 2020 kalverrechten in te voeren en het maximum aantal vleeskalveren grotendeels te beperken tot kalveren van Nederlandse bodem. “Met kalverrechten bedoelen we dierproductierechten die je ook in de pluimvee- en varkenssector hebt; een maximum aantal dieren.” Dier&Recht wil “een drastische vermindering” van de import van kalveren en een einde lange afstandstransporten (langer dan 8 uur). “Zo worden belangrijke stappen gezet in de omslag naar kringlooplandbouw en de vermindering van dierenleed.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.