Zembla

Dictatuur geen bezwaar

09-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6291 keer bekeken
  •  

Rwanda staat bekend om de bloedige genocide van 1994. Bijna een miljoen mensen vonden er een gruwelijke dood. Om het land weer overeind te helpen, schieten veel Westerse landen te hulp. Nederland schenkt ‘donordarling’ Rwanda de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s voor de opbouw van een onafhankelijke rechtsstaat. Rechters, openbare aanklagers en advocaten zijn opgeleid, en er zijn rechtbanken en gevangenissen en gebouwd.

Onder aanvoering van president Paul Kagame, die in 2000 aan de macht komt, krijgt Rwanda steeds meer een westers gezicht. Om toeristen te trekken wordt Rwanda shirtsponsor van de voetbalclubs Arsenal en Paris Saint-Germain met de tekst: ‘Visit Rwanda’. Het land blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op celebrities. Louis van Gaal krijgt er in 2019 een warm welkom van Kagame. Van Gaal is enthousiast en noemt de president een ‘sterke leider’. Tot grote afschuw van politieke tegenstanders van het regime van Kagame. Zij noemen Kagame een dictator die geen enkele tegenspraak accepteert. Van eerlijke rechtsgang is volgens hen absoluut geen sprake. Mensenrechtenorganisaties houden het Rwandese regime verantwoordelijk voor de moord op dissidenten. Persvrijheid is er niet. Een land met twee totaal verschillende gezichten.

Zembla onderzoekt: hoe heeft de jarenlange financiële steun van Nederland bijgedragen aan een onafhankelijke Rwandese rechtsstaat?

Dictatuur geen bezwaar

Deze aflevering is voor het eerst uitgezonden op donderdag 12 mei 2022 bij BNNVARA op NPO 2.

Regie & samenstelling: Sander Rietveld

Research: Norbert Reintjens

Eindredactie: Manon Blaas

Bekijk de eerste beelden:

Wederhoor en documenten

Bekijk het wederhoor van het ministerie:

Bekijk de lijst met geldbedragen waarmee de Nederlandse overheid Rwandese projecten steunde:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.