Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Deze energieleveranciers scoren het best op groene stroom

08-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
397 keer bekeken
  •  
Windmolens anp

De Consumentenbond heeft samen met de organisaties Natuur & Milieu, WISE en Greenpeace een stroomranking opgesteld. De conclusie van het onderzoek is dat de stroom die bedrijven leveren aan consumenten amper groener is geworden in vergelijking met 2018. Veel bedrijven investeren en leveren vooral energie uit fossiele brandstoffen.

Toch delen de onderzoekers vijf tienen uit. De stroomleveranciers EasyEnergy, Vrijopnaam, Energie VanOns, Pure Energie en Om leveren allemaal groene energie. De leveranciers die een acht of hoger scoren zijn volgens de opstellers van het rapport degene die actief meewerken aan de omslag naar een duurzame energievoorziening.

“Zij produceren soms zelf hernieuwbare energie of kopen deze direct bij een producent van groene stroom in en ondersteunen zo investeringen in duurzame opwek. Daarnaast bestaat een groot deel van hun stroomlevering uit windenergie, zonne-energie en duurzame biomassa.” De onderzoekers rekenen biomassa als ‘groene energie’, maar sommige deskundigen zetten daar vraagtekens bij.

Bekijk de ranking:


ranking

In de uitzending ‘Bos als brandstof’ onderzoekt ZEMBLA de biomassa-industrie. Tijdens een rondreis in het zuidoosten van de VS, waar het merendeel van het hout vandaan komt, laat ZEMBLA zien dat grootschalige kaalkap daar een gangbare manier is om hout te oogsten. Het verbranden van hout voor energie is volgens de critici niet klimaatneutraal. Op korte termijn neemt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer er zelfs door toe. Het duurt namelijk decennia voordat de herplante bomen weer evenveel CO2 opnemen als de gekapte exemplaren.

Deze bedrijven scoren onvoldoende
Achttien bedrijven, waaronder Essent, Budget Energie en en Oxxio scoren een onvoldoende (beneden de 5,5). Het betekent volgens de onderzoekers dat ze “nauwelijks tot geen bijdrage aan de omslag naar een duurzame stroomvoorziening.”

De consumenten willen wel, maar "veel energieleveranciers lijken de kantjes ervan af te lopen en hun verantwoordelijkheid te ontlopen"’, aldus de opstellers van het rapport. Vooral nieuwkomers op de markt laten het erbij zitten: "Op de consumentenmarkt scoort zelfs geen enkele nieuwe aanbieder een voldoende. Deze leveranciers lijken zich door lage prijzen in te vechten op de markt en besteden weinig aandacht aan duurzaamheid", zeggen de onderzoekers.

Lees het hele rapport:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.