Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Deutsche Bank gedagvaard om rentederivaten

21-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bang-voor-de-bank
Deutsche Bank moet zich binnenkort waarschijnlijk voor de rechter verantwoorden voor de schade die klanten van de bank hebben geleden door de aankoop van zogeheten rentederivaten. Claimorganisatie Swapschade van Pieter Lakeman werkt namens vijf gedupeerden aan een dagvaarding, die medio augustus klaar moet zijn.

UPDATE: 
Ook Deutsche Bank werkt mee aan de compensatieregeling voor mkb'ers met rentederivaten of swaps die onlangs door een onafhankelijke commissie werd voorgesteld. Dat meldde de bank donderdag. Toezichthouder AFM reageerde verheugd.
Ondernemers kwamen bij verschillende banken voor 10 miljard euro in de problemen door de ingewikkelde financiële producten. Deutsche Bank weigert zich als enige aan te sluiten bij een compensatieregeling die onlangs door een onafhankelijke commissie werd voorgesteld. De totale claim van Swapschade is voor 2 miljoen tot 5 miljoen euro.
De banken boden mkb'ers een soort verzekering aan die ze moest beschermen tegen de effecten van rentestijgingen. De laatste jaren ging de rente echter vooral sterk omlaag, waardoor ondernemers met hoge kosten werden geconfronteerd.
Swapschade liet eerder al weten geen genoegen te nemen met de compensatieregeling, onder meer omdat de voorgestelde vergoedingen te laag zijn. Lakeman vertegenwoordigt nog 115 andere gedupeerden die hopen op een ruimere vergoeding van de andere betrokken banken: Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS en Van Lanschot.
Lakeman zegt in een toelichting dat gesprekken met Deutsche Bank over compensatie vooralsnog niets opleverden, maar hij staat nog steeds open voor een schikking. 'Maar wel meer dan 20 procent', verwijst hij naar de afspraken over kleine ondernemers in de compensatieregeling.
(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.