Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Deskundige Biezeveld moet uitspraken in Zembla rectificeren

08-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
828 keer bekeken
  •  
biezeveld (2)

Voormalig milieuofficier Gustaaf Biezeveld moet van de rechtbank beschuldigingen die hij uitte in de richting van het bedrijf GIB rectificeren, omdat ze volgens de rechtbank onrechtmatig zijn. Het gaat om uitspraken die Biezeveld deed in de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’. 

In die uitzending beschuldigt Biezeveld het bedrijf GIB van het opzettelijk plegen van valsheid in geschrifte en het opzettelijk illegaal storten van afval in natuurplas Over de Maas. Deze beschuldigingen hebben volgens de rechter “geen deugdelijke basis in het feitenmateriaal”.

BNNVARA is het vonnis aan het bestuderen maar doet er vanwege de lopende procedure die GIB tegen haar heeft aangespannen nu verder geen mededelingen over.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.